Lene Katrin Ervik Havbrukstjenesten Frisk Fisk 2015

Tror man vil se AGD i Nordland i år

Frisk Fisk: AGD har de siste to årene spredt seg med stor fart nordover. I år tror jeg vi får se utbrudd i Nordland, sier fiskehelsebiolog i Havbrukstjenesten, Lene-Catrin Ervik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Hun holdt foredrag på Frisk Fisk-konferansen i Tromsø om fiskehelsetilstanden i Møre og Romsdal og Trøndelag. Dette var et område som i 2014 fikk mange nye utfordringer med AGD.

- Vi fikk utbrudd på mange lokaliteter i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Mange måtte behandle både to og tre ganger per anlegg i fjor, sier Ervik.

Og utbredelsen nordover skjer fort.

- I fjor hadde vi utbrudd helt opp til grensen til Flatanger. Med den farten tror jeg vi vil få se utbrudd i Nordland i år, sier hun.

Ha god beredskap

Ervik mener det er svært viktig at oppdretterne har en god forståelse for hva det å få amøben inn i merdene betyr.

- Det er viktig å ha god kunnskap og virkelighetsoppfatning om dette. Oppdretterne må få på plass en god beredskap, der de må sørge for å ha tilgang på nok ferskvann og hydrogenperoksid til å kunne behandle raskt, understreker hun.

Kan bli svært krevende

Ervik sier situasjonen med lus og AGD ødelegger en del av arbeidet de har nedlagt i å redusere håndtering.

- Håndtering har lenge vært en av de største ikke-infeksiøse utfordringene. Vi har kommet en god vei med å minimere dette, der vi bedriver minst mulig flytting og sortering av fisken. Vi ønsker egentlig å ikke røre fisken mellom januar og mai. Problemer med lus og AGD gjør at mange av disse gode intensjonene ryker, og vi står overfor en stor risiko for tap ved slik håndtering, sier hun.

Året i år kan derfor bli svært krevende for fiskehelsen i hennes område.

- Våren 2014 var ikke lett, men vi landet på føttene selv om det bare var så vidt. Jeg frykter dette arbeidet i år vil kreve enormt med ressurser, sier hun.