Akvafarm har konsesjon på to millioner lusespisere, og har nylig overlevert årets første rognkjeks til oppdretter.

Akvafarm med årets første rognkjeksleveranse

Akvafarm AS har nylig gjennomført årets første levering av rognkjeks, og planlegger å produsere 600 tusen lusespisere i år. Selskapet har også fått sendt av gårde årets første vårsmolt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvafarm AS driver med både smoltproduksjon av laks, samt rognkjeksproduksjon, og holder til på Skaland i Senja, og på Sørfjord i Dyrøy kommune. 

Denne lusespiseren er klar for levering til Flakstadvåg Laks. Foto: Akvafarm.

Rensefisk til Flakstadvåg

Selskapet er ingen nybegynner når det gjelder smolt, men har kun drevet med rensefisk produksjon siden 2016. Daglig leder Odd Steinar Olsen sier til Kyst.no at de nylig har sendt av gårde årets første rensefisk til Flakstadvåg Laks. 

- De fikk overlevert cirka 18.000 rognkjeks på omlag 18 gram, sier han.

Selskapet innehar en tillatekse til å produsere to millioner rognkjeks. 

- Men vi produserer kun 600 tusen i året av de to millionene, sier Olsen, og legger til at all deres rensefisk i hovedsak leveres til Flakstadvåg Laks, som er en del av samme konsern.

- Den rensefisken de ikke har behov for, går til Lerøy Seafood Group som vi har inngått en avtale med.

Se kort videosnutt om rognkjeksleveransen her. Artikkelen fortsetter under filmen. 

Vil produsere større smolt

Størrelsen ved utsett av rognkjeks varierer fra 15-30 gram. Olsen sier de også nylig har levert sin første vårsmolt, der 180.000 smolt gikk ut i merdene. 

Smolten er noe større en rensefisken ettersom den de satte ut tidligere i vår hadde en snittvekt på 150 gram. Vårsmolten som leveres i mai-juni blir på mellom 80 - 130 gram.

- Vi har per dags dato ikke kapasitet til å produsere så mye større smolt enn hva vi allerede gjør. Men vi ser at dette er en etterspurt vare og vi har ambisjoner om å etterhvert også produsere større smolt. Storsmolt er det som vil bli fremtidens smoltproduksjon, konstaterer Olsen. 

Akvafarm AS produserer omtrent fem millioner smolt på årlig basis, og noe av denne går også til økologisk oppdrett. 

Se kort videosnutt av smoltleveranse her.