Artec Aqua skal bygge nytt startfôringsavdeling for Ellingsen Seafood I Lofoten. Foto: Artec Aqua
Artec Aqua skal bygge nytt startfôringsavdeling for Ellingsen Seafood I Lofoten. Foto: Artec Aqua

Landet ny kontrakt på startfôringsanlegg

Artec Aqua signerte nylig en kontrakt om bygging av et nøkkelferdig startfôringsanlegg med Ellingsen Seafood.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kontrakten signert i forrige uke innebærer byggingen av en ny avdeling på Ellingsen Seafood sitt anlegg på Mølnarodden i Lofoten.

- Det skal bygges en ny startfôringsavdeling, hvor vi skal levere et nøkkelferdig anlegg, med bygningsmasse på cirka 800 kvadratmeter, opplyser prosjektleder Andres Thyri.

Etter nybygget er på plass vil anlegget produsere totalt fire millioner smolt i året. Totalramme for prosjektet er omlag 40 millioner norske kroner, ifølge prosjektlederen.

Skal stå ferdig i 2018

Andres Thyri, prosjektleder i Artec Aqua sier de skal bygge startfôringsanlegget iløpet av ett år. Foto: AA.
Andres Thyri, prosjektleder i Artec Aqua sier de skal bygge startfôringsanlegget iløpet av ett år. Foto: AA.

Byggestart for prosjektet er høsten 2017, og startfôringsavdelingen skal stå ferdig høsten 2018.

Les også: Hektisk periode for utstyrsleverandør

- Kontrakten er en viktig annerkjennelse om at vår teknologi er foretrukket. Kunden har besøkt flere anlegg i utvalgsprosessen, og har valgt samme løsning som vi har levert til Cermaq avdeling på Forsan. Dette er et anlegg som har prestert 100 % fra dag en, sier Thyri.

- Kontrakten er også en bekreftelse om at vår satsing som totalentreprenør har vært rett, og at bygg som optimaliseres i forhold til fiskelogistikk, personell-logistikk og energieffektivitet er foretrukket, legger han til.

Mye innovasjon

Teknologiene som nyttes i prosjektet er sammensatt av  leverandørens egen innovasjon.

- Vi har fokusert på optimalisering av karmiljøet, og har utviklet spesialiserte potter, tårnsiler, strålerør og "fishtrap" enheter. Dette bidrar sammen til et optimalt karmiljø. Blant annet effektiv utnytting av kvalitetene i vannet, for slamhåndtering ved normaldrift, flushing og effektiv fjerning av dødfisk.

Anlegget vil basere seg på gjenbruksløsning. Med det mener Thyri at de karvise CO2 lufterne bidrar til at vannmengden kan bli redusert til 40% av et normalt gjennomstrømsanlegg.

- Energianlegget som besørger rett temperatur vil være meget energibesparende, og gir anledning til støtte fra Enova.

Les også: Bygger ny settefiskhall

Oksygenerings-anlegget vil være basert på egenproduserte løsning som skal gi en presis oksygenstyring med kort responstid.

Selskapet er engasjert i totalentreprise prosjekt for både Salmobreed Salten, Fjordlaks, avdeling Tafjord, Silver Seed, og venter trolig å inngå kontrakter med et par andre oppdrettsselskaper.

Les også: Mange nye i Artec Aqua