Mer enn 10 ganger så mye antibiotika som man gjorde i oppdrettsnæringen Norge på det verste på slutten av 80-tallet, ble i fjor brukt i Chile.

Høyeste antibiotikabruk i Chile på 9 år

I gjennomsnitt brukte man 660 g antibiotika til å produsere ett tonn chilensk laks i fjor, viser en rapport fra Sernapesca. Det er det høyeste forbruket per tonn på over 9 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Antibiotikaforbruk i Chilensk oppdrettsnæring, totalt i tonn. Datakilde Sernapesca

Antibiotika bruken i den chilenske oppdrettsnæringen utgjorde 557 tonn i 2015, ifølge Sernapesca. For å sette det i perspektiv brukte man da antibiotikabruken var på sitt høyeste i norsk oppdrettsnæring på slutten av 80-tallet, ca 50 tonn på det meste (1987). I fjor brukte man i Norge 301 kg til fiskeoppdrett - totalt.

I total mengde er forbruket i Chile svakt ned fra i fjor, men fordelt på fisken som produseres, er det det høyeste nivået på over 9 år.

Mengdene er fordelt både på ferskvanns- og sjøvannsproduksjon.

- Det er vaksiner tilgjengelig for bruk i laks i Chile, men de har ikke vært effektive for å hindre SRS som er den sykdommen som står for 90 % av forbruket av antibiotika, sier Alicia Gallardo, visedirektør for havbruk i Sernapesca i en kommentar.

Antibiotikaforbruk i Chilensk oppdrettsnæring, forbruk i gram per tonn laks. Datakilde Sernapesca.

Hun sier at Sernapesca vil ta ytterligere grep for å regulere bruken av antibiotika. For eksempel vil bruk av kinoloner (flumequin og oksolinsyre) bli forbudt i løpet av sjøvannsfasen, i alle fall frem til et overvåkningsprogram mot antibiotikaresistens er på plass.

Leder av oppdretterforeningen SalmonChile, Felipe Sandoval, sier de vil komme med en rapport omkring forbruket i løpet av en og en halv måned.