Fredrik Witte, administrerende direktør i Cargill Aqua Nutrition. Foto: Therese Soltveit.

AqKva: Har løsning som kan lette på råvare-presset til fiskefôr

Fredrik Witte i Cargill sier at deres hovedutfordring er å finne alternative marine råvarer for å erstatte fiskeolje. Men en genmodifisert (GMO)-rapsolje de har utviklet, vil kunne bidra til å lette presset på det globale markedet når den kommersialiseres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tilgangen på marine fôrråvarer går stadig nedover, og selskapene jobber for fullt for å få nye alternativer på plass, for å kunne ha på plass det som trengs for å øke lakseproduksjonen.

Fredrik Witte, administrerende direktør for Cargill Aqua Nutrition North Sea, sa under AqKva-konferansen i Bergen at det er mye spennende som skjer innenfor fôrråvare-forskning i selskapet som utvikler fôr til mange ulike dyr. Han påpeker likevel at hovedutfordringen deres er å finne alternativer til marine råvarer.

Illustrasjonsfoto fôrråvarer. Foto: Ewos/Cargill.

- Tilgangen på marine råvarer har gått betydelig ned, og globalt er det mer enn halvert de siste ti årene. Markedet er ustabilt og har mange svingninger. Tilgangen er  avhengig av ulike faktorer, som kvoter, tilgang på fisk og ikke minst fangst, summerte han.

- Målet til Cargill/EWOS er å dyrke frem kilder til EPA og DHA. Det er jo også dyrere å produsere alternative råvarer som alger, enn å bruke fiskeolje. Men vi jobber nå i flere retninger.

GMO kan lette presset

Han pekte på at Cargill blant annet har jobbet med å genmodifisere rapsolje fra plante til DHA-kilde.

- Dette produktet er ikke aktuelt for det europeisk markedet, men når dette blir masseprodusert i 2020, vil det uansett hjelpe å lette presset på fiskeolje markedet globalt.