Redaktør Pål Mugaas Jensen mottar aqKva-prisen på vegne av Norsk Fiskeoppdrett. Premien er et maleri av kunstneren Aud Svelund, overrakt av leder av priskomitéen, Hans Inge Algrøy.

- Vi fikk aqKva-prisen!

Utmerkelsen aqKva-prisen ble i år tildelt Norsk Fiskeoppdrett for å være "ein aktør i havbruksnæringa som gjennom langvarig engasjement har teke næringa eit steg vidare framover og vore eit eksempel til etterfølgjing. Prisvinnaren er unik og eineståande i sin kategori innanfor havbruksnæringa, fagleg knallsterk med stor bredde og allsidighet i sin kunnskap, følgjer godt med i alt nytt som skjer i næringa og er tidleg ute med å spre sin kunnskap til andre", heter det i bla. i juryens begrunnelse. - Dette er en kjempestor ære, sier redaktør for tidsskriftet, Pål Mugaas Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norsk Fiskeoppdrett ble torsdag tildelt aqKva-prisen i forbindelse med konferansen med samme navn. Prisen deles ut av en jury som består av programkomiteen for konferansen, og har i år bestått av Hans Inge Algrøy, Erlend Waatevik, Vidar Onarheim, Kjell Arne Møklebust, Sigurd Handeland og Tor Solberg.

aqKva-prisen har blitt utdelt siden 2006 og har i statuttene at den skal gå til "ein aktør i havbruksnæringa som gjennom ein spesiell innsats eller tiltak eller langvarig engasjement har teke næringa eit steg vidare framover og vore eit eksempel til etterfølgjing og dermed gjort seg fortent til ein hyllest frå heile havbruksnæringa."

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinnar fyller fullt ut kravet både til langvarig engasjement og god innsats, og denne gangen er det ein heilt ny kategori prisvinnar som vi ikkje har hatt før. Prisvinnaren har vore ein aktiv bidragsytar i havbruksnæringa heilt frå starten på næringa, ja det kan vel seiast at det er ein fødselshjelpar til næringa vi skal heidra i dag som sjølv har vore med og veiledet næringa og reflektert næringa, heilt frå sin eigen fødsel og fremdeles er like aktuell.

Prisvinnaren er unik og eineståande i sin kategori innanfor havbruksnæringa, fagleg knallsterk med stor bredde og allsidighet i sin kunnskap, følgjer godt med i alt nytt som skjer i næringa og er tidleg ute med å spre sin kunnskap til andre. Denne prisvinnaren er heilt annleis enn dei fleste av dei som formidlar stoff om og frå næringa. Det er verkeleg ein einar i næringa vi skal gje prisen til i dag som også har bidratt til at alle som jobbar i havbruksnæringa i dag kan kjenna stolthet over jobben sin, trass i sleivspark og negative omtalar frå mange kantar.

Det som karakteriserer ein einar er at han utmerkar seg utover gjennomsnittet, og denne prisvinnaren utmerkar seg langt utover gjennomsnittet i sine omtalar av og uttaler i forhold til havbruksnæringa. Denne einaren legg kunnskap og balanse til grunn for si framstilling av næringa og synleggjer urett og usannheter om havbruksnæringa og slår ned på det.

Ein einar er også tydelig mot sine venner og påpeikar behovet for opprydding hvis det finnes næringsinterne uryddigheter. Han fremjar god fellesinnsats i og for næringa, og han er ein viktig aktør i arbeidet med å gje opinionen eit innblikk i havbruksnæringa, og er dermed ein premissgiver for næringa sitt omdømme. Ein einar er uthaldande og gjer aldri opp, og vi trur og ynskjer sterkt at denne prisvinnaren skal fortsetja den gode jobben sin i havbruksnæringa lenge.

Denne privinnaren er ikkje ein fysisk person, men det står mange fysiske personar bak dette prosjektet som i dag skal motta aqKva-prisen. Mange dyktige folk har fram gjennom tidene jobba for dette prosjektet og kvar for seg fortener dei stor honnør i dag.

Vinnaren av aqKva-prisen i 2017 er 40-åringen Norsk Fiskeoppdrett og eg ber Pål Mugaas Jensen koma fram og motta prisen. Gratulerer som årets prisvinnar!

Overrasket og stolt

Redaktør Pål Mugaas Jensen sier han er overrasket og stolt og kaller det er en ære for Norsk Fiskeoppdrett å få være med i den samme gruppen som dem som har fått prisen før.

- Tidligere prisvinnere er alle personer som har betydd mye for næringen. Å bli til del den samme æren som dem, er selvsagt umåtelig stas, sier han.

Norsk Fiskeoppdrett fikk prisen for sitt langvarige virke for å bringe kunnskap ut til næringen, og som juryen også påpeker, er det mange som har en del av denne æren.

- Jeg føler det er noen som har en ekstra stor aksje i denne prisen, og det er mange som skal takkes. Først må jeg selvsagt få takke komiteen som fant oss som verdige vinnere. Men uten at vår første redaktør og grunnlegger, Olav Johan Hanssen, både så det store behovet for fagkunnskap som var i bransjens tidligere år, og også hadde evner og gjennomføringskaft til å starte opp bladet, hadde jo ikke vi kunnet stå og motta denne prisen i dag, sa Jensen i sin takketale.

- Og så mener jeg dagens eier og ansvarlige redaktør, Gustav Erik Blaalid, også har skal ha en stor aksjeandel. Han er den som har tatt Norsk Fiskeoppdrett fra å være et norsk fagtidsskrift, til å bli et internasjonalt mediehus med oppdrettsrelatert fagstoff og nyheter i både tidsskrift og på nett i tre språk, understreket Jensen videre.

Berømmer bidragsyterne til bladet

Men han påpekte at det var jo ikke Norsk Fiskeoppdretts egne folk som først og fremst bidratt med kunnskapen som har blitt formidlet.

- Jeg må derfor få takke alle de eksterne som har vært bidragsytere. Forskere, andre fagpersoner, jurister, økonomer og mange andre som gjennom våre førti år så langt, har bidratt gjennom artikler og intervjuer med uvurderlig innsikt. Og så må jeg til slutt få takke næringen som vi jo alle mener er verdens mest spennende næring. Den er i tillegg svært viktig, og den vil bare bli enda viktigere i årene som kommer, avsluttet han.