Erlend Waatevik mener at flere oppdrettere i Nord ikke må være redd for å satse på rensefisk. Foto: Margarita Savinova.

- Rensefisk er ikke en pest og plage

«Rensefiskkonferansen»: Det er en nedgang i produksjonen av rensefisk i år sammelignet med i fjor, samtidig opplever man en betydelig økning i kvaliteten på rensefisk, forteller Erlend Waatewik i Ewa Consult AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er stort oppmøtet på Rensefiskkonferansen arrangert av AqKva på Stord i dag. Tidligere skrev Kyst.no om 150 påmeldte, Hans Inge Algrøy i Sjømat Norge som er i AqKva-komitèen forteller at tallet har steget enda mer.

- I dag og i går var det enda flere som meldte seg på, så til slutt endte vi opp med ca. 180 påmeldte, sier han til Kyst.no. 

Nedgang i produksjonen

Erlend Waatevik i Ewa Consult AS var blant de som holdt foredrag, hvor han blant annet presenterte tallene for produksjonen av rensefisk. Det er produsert 36 mill rognkjeks og 1,8 mill berggylte i 2018, dette er en økning på 4 mill for rognkjeks og 0,3 mill for berggylte sammenlignet med 2017. I tillegg kommer 18,4 mill villfanget leppefisk. Dette gir en total produksjon på 56,2 mill rensefisk, . Det betyr at 2018 er det første året med nedgang i produksjon av rensefisk. 

Selv om det har vært en nedgang for rensefisken i år, er det for første gang gjennombrudd i produksjon av berggylte. Ifølge Waatewik kan man forvente en økning på 50 %, som da utgjør ca. tre millioner fisk.

Stort oppmøte og god stemning på Rensefiskkonferansen i dag. Foto: Margarita Savinova.

Mindre i Nord

Waatevik utdyper at region Sør står for en total produksjon på 12,6 mill fisk, region Midt – 12,3 mill og det er 11,1 mill i region Nord.

- Sør og Midt Norge står for hele 69 % av produksjon. Så jo lengre Nord man kommer, jo mindre rensefisk er det, sier han.

Han legger til at oppdrettere ikke må være redd for å ta rensefisken i bruk i kampen mot lakselus.

- Oppdretterne i nord må ikke se på produksjon av rensefisk som en pest og plage, ja det er et krevende arbeid, men man får gode resultater. Kvaliteten på rensefisk er jo natt og dag i år sammenlignet med året før. Det er rett og slett utrolig bra fisk, forteller Waatevik engasjert.

Det er mange oppdrettere i salen på konferansen i år, og noen av dem er også enige med Waatevik.

- Åpner du rensefisken og ser at det er lus i den, da får du virkelig motivasjon til å drive rensefiskanlegg, kommer det fra salen.

Ingen nye anlegg

Det er til sammen registrert 31 anlegg for rognkjeksproduksjon, og det kom ingen nye anlegg i hverken 2018 eller 2019. I snitt blir det produsert 1,38 mill, en liten økning fra 1,16 mill i 2018. Waatewik sier at produksjonen antageligvis kan vokse til 3 mill fisk per anlegg i 2020. 

Salgsverdi

Salgsverdien av rensefisk i 2018 lå på 1,2 milliarder totalt, hvor det er solgt oppdrettet rognkjeks for 788 mill, oppdrettet berggylte for 95 mill, og villfanget rensefisk for 312 mill. Den totale verdien utgør 1,7%