Statssekretær Roy Angelvik under Aqkva 2017 på Stord. Foto: Pål Mugaas Jensen

Forventer næringen løser luseutfordringer

- Vi forventer at havbruksnæringen løser utfordringen med lakselus. Klarer man ikke holde nivåene nede på en forsvarlig måte har man heller ikke grunnlag for vekst, sa statsekretær Roy Angelvik for 330 deltagere under Aqkva Stord torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Statssekretæren var en av foredragsholderne på havbruksmessen Aqkva på Stord, der teamet for året var forvaltning og teknologiutvikling for vidare vekst.

Han viser til at regjeringen har hele tiden sagt de skal legge til rette for vekst.

- Det er lett og si men vi mener det, la han til. 

Statsekretæren påpeker at dårligere fiskevelferd og lakselus- påvirkning på villfisk viser at det fortsatt er store utfordringer med velferd i laksenæringen.

- Arbeidet for å bekjempe sykdommer og sikre sykdomsfrie områder er viktig. Både i hensyn til område og fisk. poengterte han.

- Vil ha fleksibilitet 

Angelvik fortalte at siden stortingsmeldingen ble lansert har oppdretterne vært interessert i fleksibilitet og det faglige grunnlaget som skal ligge til grunn.

- Kunnskapshullene er ikke tettet enda men vi vil til enhver tid nytte den beste tilgjengelige kunnskapen. Det jobbes enda med å forbedre og kvalitetsikre modellene og arbeidet med dette skal skje i tett samarbeid med næringen, sa han. 

1. oktober 2017 innføres trafikklyssystemet av regjeringen. Fiskeriminister Per Sandberg har informert om at oppdrettere får lov til å produsere i to ulike produksjonsområder.

Statsekretæren understreket at det ikke blir noen reduksjon i produksjonen på rødt lys før tidligst 2019.

Roy Angelvik var også nylig på Sjømatdagene i Trondheim, der han kåret vinneren av ungdoms-konkurransen "Ringer av vann". Foto: Therese Soltveit.

Les også: Trafikklyssystemet er vedtatt

- Jeg mener reglene vi har fastsatt balanserer hensynet til næringen på en god måte samtidig som systemet blir ivareta. Det er opp til næringen nå og ta muligheten. Vi forventer at havbruksnæringen løser utfordringen med lakselus. Klarer man ikke holde nivåene nede på en forsvarlig måte, har man heller ikke grunnlag for vekst, sa Angelvik.

Statssekretæren var også nylig på Sjømatdagene der han kåret vinneren av "Ringer av vann"-konkurransen i regi av Nærings- og fiskeridepartementet, Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap.

Les mer her: Vinneren av «ringer av vann» ble Arctic Whitefish