Fluctus har flere nyheter de skal lansere på Aqua Nor, blant annet en ny løsning for landstrømstilkobling. Foto: Fluctus.

Ny løsning for landstrømstilkobling lanseres på Aqua Nor

Fluctus har flere nyheter de skal lansere på Aqua Nor neste uke og daglig leder Harald Lien har lettet litt på sløret i forkant. 

Publisert Sist oppdatert

Ustyrsleverandøren Fluctus som har hovedkontor i Austevoll har stor aktivitet om dagen, og leverer kundetilpassede landtilkoblingsløsninger for alle typer fôrflåter både 1kV og 22kV., og leverte i juni to nye flåter til oppdrettselskapene Gratanglaks og Eidesvik Laks. Les mer om dette her.

Flere nyheter

Daglig leder Harald Lien sier til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at de ser frem til havbruksmessen Aqua Nor hvor de skal lansere flere nyheter, blant annet en ny løsning for landstrøm-tilkobling, som de mener er mer kostnadseffektiv for brukeren. 

- Vi vil være til stede på stand F-573 på Aqua Nor hvor besøkende blant annet vil kunne lære mer om vår nye løsning for landstrøm-tilkobling som vi i Flucutus har utviklet sammen med BKK Enotek og Firda Seafood.

Daglig leder Harald Lien ser frem til havbruksmessen Aqua Nor. Foto: Fluctus.

Den vanligste løsningen forklarer han har vært å føre sjøkabelen rett inn i flåten via et eget rør, mens den nye løsningen som er utviklet gjør det mulig å koble sjøkabelen til et avtagbart skap på dekk. 

- Det gjør at fra-/tilkobling kan utføres raskere, tryggere og enklere uten at man trenger løse fra selve sjøkabelen-. Dette gjør det mer kostnadseffektivt for oppdretterne hvis flåten for eksempel skal inn på service eller man skal bytte flåte på lokalitet. Løsningen reduserer også risikoen for skade på sjøkabelen. Teknisk leder i Fluctus, Alf Helge Møgster, er hovedarkitekten bak løsningen – som nylig er installert på seks av Firda Seafood sine flåter, legger han til.

Ny vannsluse skal gjøre vannfôringen billigere 

Fluctus har utviklet en ny løsning for landstrømstilkobling. Foto: Fluctus.

Selskapet har også videreutviklet en vannsluse og fordelingsventil som skal gjøre vannfôring billigere og enklere.

- Slusen og ventilen er produsert av Bergen-selskapet Monmic. Ellers jobber vi med utvikling av en motorisert spreder som lar brukeren styre hvor i merden
man skal fôre. Målet er å lage den smarteste og billigste motoriserte sprederen, men det er litt usikkert om dette produktet blir klart til Aqua Nor, påpeker han.