Vinneren mottar prisen på åpningsdagen for årets havbruksmesse 20. august. Messen arrangeres som kjent i Trondheim Spektrum 20. til 23. august. Arkivfoto: Aqua Nor.

Rekordhøyt søkertall til Innovasjonsprisen

Det er stor søkerinteresse for Innovasjonsprisen på Aqua Nor i år. I alt har Stiftelsen Nor-Fishing mottatt 30 søknader, kommer det fram i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektleder for Aqua Nor 2019, Kari Steinsbø, kan glede seg over en stor interesse for den prestisjetunge Innovasjonsprisen.

- Juryen behandler nå de innkomne søknadene og avgir sin innstilling på tre finalekandidater til styret i stiftelsen i løpet av juni. Styret fatter sin beslutning om den endelige vinner av prisen på kr 100 000 og et diplom på mandag 19. august 2019, sier Steinsbø.

Vinneren mottar prisen på åpningsdagen for årets havbruksmesse 20. august. Messen arrangeres som kjent i Trondheim Spektrum 20. til 23. august.

Internasjonal teknologi

Hele 40 % av årets søknader er fra utenlandske søkere. Disse kommer fra Tasmania, Taiwan, USA, Canada, Spania, Nederland, Skottland, England, Danmark og Finland.

Det er stor faglig bredde blant årets søkere og flere søknader handler om utvikling og bruk av kunstig intelligens og IoT (Internet of Things).

Teknologien som beskrives skal blant annet styre prosesser i oppdrettsanlegget, og organisere og samle informasjon fra en rekke informasjonsgivere i relasjon til anlegget ifølge pressemelding. Teknologien skal også benyttes sammen med menneskelig erfaring til å skape miljøforbedringer, god dyrevelferd og sunn økonomi i oppdrettsnæringen. 

Stort faglig spenn

Blant søknadene finnes det også RAS-anlegg og komponenter til dem, elektrisk drift av arbeidsfartøy, kommersiell utnyttelse av avfall fra fisk i oppdrettsanlegg og HMS-utstyr inkludert i arbeidstøy.

Andre søknader omhandler skjulested og transportutstyr for rognkjeks – som skal spise lus av laksen, temperaturkontroll i transportkjeden for oppdrettsfisk og språk- og fagopplæring tilpasset utenlandske operatører som kommer inn i norsk havbruksnæring.

- Innovasjonsprisen har vært utdelt i mer enn to tiår og har hatt betydning for forskning og utvikling i leverandørbedriftene, som igjen har bidratt til videre vekst i havbruksnæringen nasjonalt og internasjonalt, avslutter Steinsbø.