AquaBountys laks når markedsstørrelsen på halve tiden, noe som gjør produksjonen på land mer levedyktig. Foto: AquaBounty.

AquaBounty må produsere ikke-GMO-laks i USA

Verdens eneste produsent av GMO-laks, AquaBounty, må legge inn tradisjonelle lakserogn på sitt anlegg i USA i påvente av importgodkjenning av GMO-rogn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har bygget opp et landbasert anlegg i Indiana, USA, der de vil produsere matfisk av sin GMO-laks. Men søknaden om å imporere GMO-egg fra Canada, tar tid, så i mellomtiden har de valgt å starte opp med tradisjonelle ikke-GMO rogn, melder søsternettstedet til Kyst.no Fishfarmingexpert.com. 

Informasjonen er å finne i AquaBountys halvårsrapport, der selskapet også forteller at nettounderskuddet for halvårsperioden som ble avsluttet 30. juni, økte fra 4,1 millioner dollar første halvår 2017 til 4,1 millioner dollar første halvår i år.

GMO-laksen:

  • Den atlantiske laksen de produserer er utviklet for å vokse raskere enn den ikke-genetisk modifiserte, og har blitt fortalt når markedsstørrelse på cirka 18 måneder.
  • Den skal vokse raskere enn annen laks grunnet et veksthormon-gen fra kongelaks (chinook), sammen med genetiske elementer fra en tredje art, en ålekvabbe (Zoarces americanus).
  • Disse genetiske modifikasjonene gjør at laksen kan produsere et kontinuerlig nivå av veksthormoner.

AquaBounty sier tapet blant annet kommer som en følge av kostnader knyttet til oppbygging av anlegget i Indiana i tillegg til FoU-aktiviteter på klekkeriet i Rollo Bay på Prins Edward Island i Canada.

Les også: Første FDA-godkjenning for GMO-laks

Selskapet har som kjent startet produksjon av GMO-matfisk fra et anlegg i Panama, og leverte i første halvår av sin andre batch av sin “AquAdvantage-laks” fra sitt anlegg i det mellomamerikanske landet.

AquaBountys “AquAdvantage-laks” er en atlantisk laks som har blitt genmodifisert til å vokse til markedsstørrelse på det selskapet selv hevder er omtrent halvparten av tiden til en tradisjonell oppdrettslaks bruker.

Importvarsel

AquaBounty har tidligere kunngjort at de hadde mottatt godkjenning det amerikanske mattilsynet (FDA) for å produsere GMO-laks på sitt anlegg i nærheten av Albany, Indiana.

AquaBountys administrerende direktør Ronald Stotish. Foto: AquaBounty.

Selskapet er imidlertid enn så lenge forhindret i å importere GMO-egg fra Canada på grunn av et såkalt importvarsel (Import allert) i påvente av FDAs utstedelse av den endelige merkingen av produktet.

- Ikke lang tid

AquAdvantage laks blir solgt i Canada uten merking, men selskapet melder de vil overholde merkingskravene som er i USA for å få godkjenningen raskt på plass. I mellomtiden har de altså startet produksjon av ikke-gmo-laks i Indiana.

AquaBountys administrerende direktør Ronald Stotish håper det ikke skal gå så lang tid før GMO-laksen kan godkjennes. 

- Innlegget av ikke-genmodifisert laks har gitt oss mulighet til å starte driften på anlegget, mens vi venter på at importvarselet på AquAdvantage-laksen skal heves, noe vi forventer vil skje i andre halvdel av året, sier han.

Les også: Tapte over 17 millioner på GMO-laks