Gigantmerden Neptun 3 sjøsettes i dag

Verdens største lukkede merd ble ferdigstillt forrige uke. Den 22 meter store merden fraktes i dag fra Bømlo til Skånevik i Etne Kommune. - Bli ikke forskrekket om du treffer denne i Bømlafjorden på mandag, skriver selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er Marine Harvest som eier merden, men Nofima skal også ha et forskningsprosjekt på den lukkede merden.

- Ferden fra Mosterhamn til Skånevik, vil ta rundt vil ta rundt 4-5 timer. Vi følger Uglen innover i lettbåt, sier Kjell Erik Kleveland, fra Aquafarm Equiments til kyst.no.

Merden er 22 meter høy og 43 meter i utvendig diameter. Den ble ferdigstillt og montert på Mosterhamn på Bømlo i Hordaland. Dette gjør den til verdens største lukkede oppdrettsmerd. Det er Aquafarm Equipments som har laget merden på bestilling fra Marine Harvest. Tidligere har det også blitt laget en testmerd som selskapet har prøvd ut.

Ny merd på vei

På Molnes jobbes det nå på spreng. Selskapet holder nå på med forberedelser til den nye merden kommer senere i dag.

- Vi driver nå å kobler vekk den gamle merden her i Skånevik, deretter skal det nye karet komme en gang i ettermiddag, forteller driftleder Jan Erik Jensen, ved Marine Harvest.

Han opplyser at selve sjøsettingen vil ta cirka tre timer. Deretter vil de forankre den nye merden, som også vil ta noen timer.

Det første lukkede anlegget ble satt i sjøen i Skånevik i 2013. Men etter hvert dukket problemene opp. I september 2013 fikk fisken gjelleskader forårsaket av alger.

Presthaug sa til BT tidligere i år, at problemene er historie, og at den eksisterende teknologien på testmerden nå er blitt oppgradert.

Les også: Verdens største lukkede merd nærmer seg transportklar

  • Neptun 3 er laget i GRP (glassfiber) og har en innvendig diameter på 40 m.
  • Merden er bygget fra GRP-elementer og forsterket med stål i områder som tåler mest stress.
  • Buret består av flere elementer boltet sammen med bruk av en spesiell teknologi.
  • Konstruksjonen omfatter også et pumpesystem, som gjennom en sil-enhet trekker store mengder vann fra en dybde på 25 m eller mer.
  • Avfall fra fisk og annen forurensning i buret oppsamles i skrånende bunnkjeglen. Et fleksibelt rør kobles til det laveste punktet og fører opp til slamseparatoren.