Trine Grimstad viser frem rognkornene som skal settes ut i Havfarm i 2020. Foto: Nordlaks.

Fremtidig Havfarm-rogn på plass

Nordlaks Smolt har mottatt de første rognkornene som i 2020 planlegges å settes ut i Havfarmen. Byggingen av utviklingskonseptet starter neste måned. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordlaks sin avdeling på Innhavet melder at de har mottatt 2.7 millioner rognkorn fra Aquagen som skal klekkes og bli de første laksene som svømmer i Nordlaks’ Havfarm i 2020.

Lakseyngelen i rognkornene blir de første til å svømme rundt i både Nordlaks sitt nye settefiskanlegg og etterhvert i Havfarmen opplyser selskapet.

Eirik Welde, direktør Nordlaks Smolt As, forteller at dette er en stor milepæl for Nordlaks.

Rognen ankommer Nordlaks sin avdeling Innhavet. Klikk for større bilde. Foto: Nordlaks.

Når denne fisken er slakteklar vil det tilsvare rundt 30 millioner måltider med laks.

Markeds- og kommunikasjonsrådgiver i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen sier til Kyst.no at det er for tidlig å si noe om andel rognkorn som overlever frem til slakting.

- Det er for tidlig å si for dette innlegget da vi mottok rognen i går. Dette antallet med fisk er større enn hva som er planlagt å bli satt ut i Havfarmen, og resterende blir satt ut på ordinær måte i tradisjonelle anlegg. Vi har et moderne anlegg på Innhavet og legger opp til relativt lave tettheter og gjør det vi kan for å legge til rette for god fiskevelferd, forteller han.

Begynner bygging i november

Martinussen forteller at bygging av den første Havfarmer starter i Kina om en måneds tid, og at Nordlaks har mulighet til å bygge to Havfarmer innenfor systemet med utviklingstillatelser; en stasjonær og en dynamisk.

- Fisken vil være mellom 1-1,5 kilo ved utsett i Havfarmen, og det innebærer at den først skal innom et tradisjonelt anlegg for påvekst, legger han til.

Selskapet mener at Havfarmen vil åpne nye muligheter og bidra til å løse utfordringer knyttet til areal, lakselus og biologisk belastning.

- Kan du fortelle om hvordan utfordringen knyttet til lakselus og biologisk belastning er løst?  

- Større smolt, Havfarm og produksjonsmodellen vi legger opp til gjør det mulig å sette alle forebyggende tiltak mot lakselus i system for å oppnå større effekt. Om vi klarer å løse utfordringene gjenstår selvfølgelig å se i dette utviklingsprosjektet, men ambisjonen vår er klar; vi skal gjennom forebygging redusere behovet for behandlinger, konstaterer han.

Full effekt fra 2020

Kyst.no har tidligere skrevet om Nordlaks Smolt sitt gigantiske anlegg på Innhavet i Nordland som blir omtrent 20 000 kvadratmeter. Anlegget er ikke i full drift enda, men klekkeriet ble tatt i bruk for et års tid siden. På spørsmål om dagens produksjon og forventninger fremover svarer Martinussen at selskapet ikke får full effekt av det nye anlegget før i 2020.

- I fjor var produksjonen ved Innhavet 350 tonn. Tillatelsen i forbindelse med nytt RAS-anlegg er oppad begrenset til 2400 tonn, påpeker han.

Målet med investeringen av nyanlegget, er å lage større settefisk som trenger kortere tid i sjø. På spørsmål om det er noen utfordringer med denne type produksjon svarer Martinussen at det er mer teknisk og biologisk komplisert å driver oppdrett på land, også av stor smolt sammenliknet med å ha fisk i åpne anlegg i sjø.

- Derfor må vi skyndte oss sakte og hele tiden påse å ha kontroll på alle parametre for å ivareta fiskevelferden, sier han avslutningsvis.