Det svømmer nå laks i utviklingskonseptet «Aquatraz» som er plassert i rammefortøyning sammen med ordinære merder på MNH-lokaliteten. Foto: Midt-Norsk Havbruk.

Endelig fisk i «Aquatraz»​

Midt-Norsk Havbruk sin «Aquatraz»-merd er nå satt i drift​ på lokaliteten Eiterfjorden. Selskapet er nå godt i gang med å sette ut 180 000 laks. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Midt-Norsk Havbruk sin første «Aquatraz»​-merd ble sjøsatt i forkant av Nor-fishing, og siden den gang har det vært gjort uttestinger på utviklingskonseptet. Nå er altså merden i drift på lokaliteten Eiterfjorden i Nærøy kommune, og det ble satt ut fisk på lokaliteten. 

Steingrim Holm, prosjektleder og teknisk leder for «Aquatraz» sier til Kyst.no de skal sette ut 180 000 laks på underkant av halvannet kilo.

- Vi fikk første fisken i merden i går, så holder vi på og skal laste siste rest nå ganske snart. Det ser veldig bra ut så langt.

Fisken ble avluset med ferskvann før den ble flyttet over til Aquatraz. 

Dykkere fra AQS var på plass i forkant av utsettet og sjekket at alt var i orden med nota på Aquatraz før utsettet ble utført, opplyser selskapet i en pressemelding.  

– Vår oppgave var å se at nota var grei, sier Vebjørn Sylten, som sammen med Christiaan de Vries og Geir S. Nordahl på dykkerbåten «Laurits» utførte oppdraget.

Les også: - Skal ha fisk i «Aquatraz»-merden neste uke

- Alt etter planen

Alt går ifølge Holm etter planen, og sier til Kyst.no at det vil svømme litt over 180 000 laks når de er ferdig med å laste all fisken over i dag.

- Vi satte ut 120 000 laks i går, så er det rundt 60 000 som skal settes ut i idag. Fisken er i underkant av 1,5 kilo, sier han.

Pilotmerdene bygges ved Fosen Yard sitt verft på Kvithylla i Trøndelag. Den første er levert og Holm sier merd nummer to er under bygging. 

- Fosen Yard er i full sving med byggingen. Merden skal leverest rundt årsskifte.

Merd 3 og 4 skal etter planen bli levert i 2019. 

Fire «Aquatraz»-merder

«Aquatraz» skal plasseres i rammefortøyning sammen med ordinære merder på lokaliteten. Rammefortøyningen på lokaliteten blir forberedt for fire Aquatraz-merder. Volumet i hver enkelt Aquatraz-merd er stort nok til å romme hele 200 000 fisk. 

Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS ble tildelt 4 av totalt 8 omsøkte utviklingstillatelser for konseptet Aquatraz, som er en semi-lukket stålmerd som er utviklet av Seafarming Systems AS. Prosjektet er et samarbeid mellom Midt Norsk Havbruk AS og Seafarming Systems AS. Les mer om konseptet her.

Aquatraz er enstiv, hevbar oppdrettsmerd som er utviklet for å utnytte de naturgitte forholdene for lakseoppdrett langs Norskekysten. Målet er å gi bedre fiskehelse, redusere risiko for rømming og øke tilgjengelig areal for oppdrett av laks.

Anlegget er tett i den øverste delen og åpen i den nederste. Dette sikrer at lus, som stort sett befinner seg i de øvre vannmassene, ikke kommer inn i anlegget. De åpne panelene i siden sikrer naturlig vanngjennomstrømning hvis den mekaniske vanntilførselen skulle feile.

Les også: 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.