Aquatraz i Naustbukta. Foto: Lena Erikke Hatland (med tillatelse)

Aquatraz slet seg løs i stormen

Aquatraz-merden ble tatt av de kraftige stormkastene, og slet seg løs før den havnet i fjæresteinene tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skriver Namdalsavisa.

Den første høststormen på Trøndelagskysten slet tirsdag formiddag fortøyningene til en tom Aquatraz-merd i Eiterfjorden.

Aquatraz-merden var hevet for vask og desinfiseringsarbeid. Merden sto plassert på de spesialbygde flytepontongene da høststormen tok tak i den over 20 meter høye og rundt 500 tonn tunge stålmerden.

Nedsenket i sjøen – og fylt med fisk – er ikke Aquatraz-merdene utsatt for denne type vindpåvirkning, skriver Midt-Norsk Havbruk i en pressemelding.

NAs journalist Lena Erikke Hatland forteller i 16-tiden at to servicebåter og redningsskøyta RS Harald V har klart å dra merden ut fra fjæresteinene.

- De holdt på ganske lenge før de fikk den av grunn. Årsaken er de dårlige værforholdene med kraftig vind, sier Hatland til avisen.

Ingen synlige skader

Aquatraz-merden var en periode helt oppe i fjæresteinene. Ved 16.30-tiden var situasjonen under kontroll. Så langt er det ikke registrert synlige skader på merden, eller utfordringer knyttet til flyteevne. Merden ser ut til å ha taklet den uventede påkjenningen godt. Aquatraz er konstruert spesielt med tanke på å bevare stabilitet og flyteevne selv ved sterke ytre påkjenninger, skriver Midt-Norsk Havbruk.

Merd og pontonger vil bli undersøkt og kontrollert nærmere når været tillater det, ifølge selskapet.

- Dette er en uønsket hendelse for Midt-Norsk Havbruk. Så langt ser det ut til å ha gått bra, takket være rask, god innsats fra dyktige ansatte, sier daglig leder Frank Øren.

Vinden førte konstruksjonen innover mot land i Eiterfjorden. Midt-Norsk Havbruks satte inn flere servicefartøyer for å trekke merden fra land, blant annet den 24 meter lange kraftpluggen Hermann Jr. som også fikk bistand fra redningsskøyta RS Harald V.

Selskapet har det siste året testet ut første generasjon Aquatraz-merder på lokaliteten Eiterfjorden. Lokaliteten er allerede tømt for fisk. Aquatraz-merden skal etter planen nå flyttes til lokaliteten Kyrøyan i Vikna.

Masse skuelystne har ifølge Namdalsavisa fulgt med på redningsoperasjonen.