Professor Ragnar Tveteraas fra Universitet i Stavanger på Aquavision 2016. Foto: Therese Soltveit

Maner til fellesskap

Aquavision 2016: Professor Ragnar Tveteraas fra Universitet i Stavanger manet aktørene i oppdrettsnæringen til å stå sammen. Mange av problemene næringen møter er felles og krever felles handlinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kostnadene i lakseproduksjonen er økende. Det samme skjer i produksjon av andre fiskearter. Hva er grunnen til det, spurte professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger, Ragnar Tveteraas, da han holdt foredrag på Aquavision tidligere i dag.

Han viste til at akvakuturnæringene står overfor utfordringer som i økende grad kommer fra eksterne forhold, som blant annet miljørelaterte krav.

- De eventyrlige profittmarginene vi har sett i laksenæringen de senere årene kommer ikke fra reduserte produksjonskostnader, en fra høyere priser i markedet, sa Tveteraas.

Han ser ikke noe tegn på at kostnadene i verken lakseproduksjon eller produksjon av andre akvatiske arter vil blir redusert i fremtiden. Snarere det motsatte. Han viste blant annet til at fôrfaktoren i laksenæringen ble kraftig redusert fra begynnelsen av 1980-tallet til begynnelsen av 1990-tallet. Siden har det ikke skjedd så mye på den fronten.

Stå sammen

- Fôrfaktoren i akvakultur er svært konkurransedyktig sammenlignet med produksjon av landdyr, men fremdeles er potensialet stort for ytterligere forbedringer, sa Ragnar Tveteraas.

Han mener at det ikke finnes noen enkel oppskrift for å redusere kostnadene og øke produktiviteten i akvakulturproduksjon.

Tveteraas mener også det er viktig at aktørene i laksenæringen i andre akva-næringer står sammen for å løse fellesproblemene. Han mener at oppmerksomheten fra politiske myndigheter er fraværende da akvakultur ikke er et "hett" tema i politiske kretser.

- Kollektiv organisering og handling er svært viktig, og individuelle løsninger koster mer enn felles-løsninger, avsluttet han.