Foto: Skretting.

Enighet om å opptre proaktivt

Aquavision: Siste dag av konferansen i Stavanger gikk med til å samles rundt en felles forståelse av å jobbe proaktivt fremover, og skape et bedre samarbeid mellom de forskjellige aktørene i havbruksbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den andre og siste dag av konferansen Aquavision 2016 var preget av en felles oppfatning av samarbeid og trang for å forbedre bransjens standarder for bærekraft.

Bernt Martinsen. Foto: Daniella Balin, Salmon Expert.

Salgsdirektør i Pharmaq, Bernt Martinsen, utdypet behovet for å kontrollere fiskesykdommer, for å oppnå en tilfredsstillende vekst i bransjen.

For å overkomme utfordringene med resistensutvikling hos lakselus, mente Martinsen næringen må ta i bruk hele verktøykassen, bl.a sammensatt av både biologiske og farmasøytiske ressurser, vaksiner, funksjonelle fôr, teknologiske virkemidler samt å redusere eksponeringen.

- Antibiotika er fortsatt billigere enn vaksiner, så vi må jobbe med det, sa han.

Arbeide med industrien

Havbruksansvarlig i Bellona, Solveig van Nes understreket de jobber med oppdrettere, ikke mot dem.

- Vi har egentlig løsningen på våre fremtidige behov rett foran oss: vi trenger bare å se på havet, sa hun.

Solveig Van Nes. Foto: Øyvind Sjøthun Røen.

- Van Nes, påpekte viktigheten av å integrere ulike arter i akvakultur, som for eksempel laks med blåskjell og tang.

Hun understreket også at karbonavtrykket til oppdrettsnæringener vesentlig lavere enn fjærkre, svin og storfe.

Ambisjon for bærekraftig vekst

Styrelederen i Cermaq-gruppen, Yu Sato, sa i sitt innlegg at avgjørelsen fra Mitshubshi Corporation om å gå inn i oppdrettsnæringen var begrunnet dels i å fremme samfunnsansvar og at ettersom sjømatnæringen er global, var det også et viktig moment.

- Prosessen med å utvikle bærekraftig akvakultur møter på globale utfordringer. Våre ambisjoner for næringen er fokusert rundt bærekraftig vekst gjennom styrking av verdikjeden og en stabil produksjon, sa han. 

Flueforsøk vant innovasjonspris

Konferansens siste post på programmet var utdeling av årets innovasjonspris. Den gikk i år til prosjektet "Bugs Save the World", fra selskapet Enviroflight, som produserer svart soldatflue (Hermetia illucens) til bruk som proteinkilde fiskefôr.

- Etter syv år med forskning, testing og utvikling, oppnår vi resultater. Vår oppgave er å bidra til utvikling av fiskefôr basert på insekter. Vårt langsiktige mål er å levere til havbruksnæringen, sa prosjektleder Glen Courtright.