Torsk i kar ved torskeavl-stasjonen til Nofima i Tromsø. Foto: Therese Soltveit

Yngelen er bestilt – kan starte torskeoppdrett innen èn måned

- Alt ligger til rette for torskeoppdrett. Tidspunktet er rett, kunnskapen er på plass og markedet etterspør oppdrettstorsk, forteller Arild Iversen fra Statt Torsk. Selskapet står nå klar med både lokalitet, utstyr og høykvalitets torskeyngel til å starte opp produksjonen. De mangler bare litt finansiering eller en samarbeidspartner for å dra torskeoppdrettet i gang igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For noen år tilbake var torsken som et eventyr langs norskekysten. Nær 100 anlegg dukket opp etter kort tid, og skaffet både arbeidsplasser og nytt mot til små lokalsamfunn. Men en etter en fikk produsentene en ulykkelig slutt med konkurser på løpende bånd. Årsakene til dette var både knyttet til biologiske faktorer, dårlig fôr og lave priser.

Millioner av forskningskroner ble i eventyrperioden øremerket torskeoppdrett og på tross av at eventyret tok slutt for produsentene fortsatte forskningen. Nå menes disse utfordringene i stor grad å være løst, og på bakgrunn av dette ønsker Statt Torsk å starte et nytt eventyr.

- Om vi får startet opp, er vi helt sikre på at vi kommer til å lykkes. Vi har gode folk med erfaringer på plass, vi har bedre materiale på plass, bedre fôr og en fantastisk yngel, forteller Iversen.

Per i dag har selskapet 200 000 yngel i bestilling hos Nofima. Denne fisken er ifølge Iversen unik.

- Fisken ligger nå på rundt 100 gram og bør settes ut før midten av april. Vi har fått tilbakemeldinger på at den både har en jevn og rask tilvekst, er robust og har en svært lav dødelighet. En slik god yngel er tidligere ikke satt ut langs kysten vår, så vi er veldig entusiastiske på å få det til, sier Iversen.

Søker investorer og samarbeidspartnere

Det siste året har bedriften reist land og strand for å forhøre seg om interessen for torskeoppdrett. Fra egen lomme har de allerede stått for rundt halvparten av finansieringen, men mangler rundt seks millioner til å dekke driftsutgifter i første omgang. Målet er å produsere fisk fra 100 gram til 3,5 kilo på 18 måneder i sjø.

- Alle har vært positive og vi har mange enkeltpersoner som er interessert. Men de som brant seg tidligere husker det godt enda og ønsker at vi beviser at vi før det til før de slenger seg med. Når vi har bevist det er det jo for seint, sier han.

- Jeg synes det er trist at ikke en av de store selskapene ser potensialet i torskeoppdrett, legger han til.

Hvordan er etterspørselen og markedet for oppdrettstorsk slik du ser det?

- Markedet er umettelig. Alt kommer an på pris og kvalitet. Oppdrettstorsk har en jevn og fin kvalitet, som foretrekkes av mange kokker. Med de volumene vi ønsker å produsere går fisken i full fart. Jeg er overbevist om at det blir god butikk, konkluderer han.

Ettersom fisken bør settes ut innen kort tid påpeker Iversen at det haster med å få til en ordning så  fisken kommer i merdene.

- Om noen er interessert i å samarbeide gjør vi også gjerne det. Vil noen investere er dette også en løsning. Det viktigste fremover er ikke hvordan man gjør det, men at vi får kommet i gang, sier Iversen.