Arne Dalland viser stolt frem produksjonslokalene og de nye tegningene av slepeposen han nå lanserer etter nyttår. Foto. Therese Soltveit.

NWP lanserer nyhet til ferskvanns-behandling

Ved Norwegian Weather Protection (NWP) sine produksjonslokaler på Seim i Lindås kommune, viser daglig leder Arne Dalland frem det nyeste produktet som skal lanseres for havbruksnæringen etter nyttår. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har arbeidet mye med lukket merd teknologi og luseskjørt. Nyheten vi lanserer nå er frakt av ferskvann, som er i skuddet, sier Dalland, og drar frem tegninger av en spesialpose.

De siste seks månedene har selskapet videreutviklet en slepepose som kan frakte ferskvann til oppdrettere, for ferskvannsbehandling. Sammen med ledende ingeniører i Tyskland har selskapet utviklet duk-konstruksjonen.

Spesialposen her illustrert ved elvemunning. Illustrasjonsfoto: NWP

- Selve posen har vi videreutviklet fra et tidligere produkt, men har gitt den nytt bruksområde, forklarer Dalland til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.

Selskapet samarbeider i dag aktivt med flere store oppdrettere og Dalland påpeker at han ønsker å gi havbruksnæringen utstyret de trenger for å få bukt med lakselusen.

Vil behandle med ferskvann

- Vi var på Tekmar forrige uke, og gjennomgangs-melodien og trenden var at oppdretterne ville behandle mye med ferskt vann fremover. Mange oppdrettere tar i bruk ferskvanns-behandlinger og det er det neste store innen bransjen, da en kan behandle effektivt mot lus og er skånsom for miljøet, sier han.

Selskapet forklarer at posen kan fungerer til flere ulike formål.

- Den spesialdesignede posen frakter ferskvann i sjøen, fra en bekk eller en vannkilde. Hvor de der fyller opp posen med vann og så sleper den til anleggene. Vi har også et vannreservoar eller et vannbasseng ute på anleggene som ferskvannet kan lagres i, og hvor fisken kan behandles, sier han.

Vannposene blir fraktet med slepebåt til lokalitetene. Illustrasjonsfoto: NWP

Trygg retur

Gründeren forteller at posene er fleksible og har en kapasitet fra 3000 kubikk vann og oppover. De gir også en mulighet for trygg retur av avfallsvannet fra behandlinger.

- Det er ikke bare bare å lage en slik pose. Posen må tåle store belastninger det er viktig at denne holder mål. Vi leverer poser som er styrkeberegnet og som er sertifisert, sier Dalland til kyst.no.

Det nye produktet vil bli testet i sjø over nyttår.

- Vi jobber aktivt med produktet nå og skal være klare etter jul til å lansere det. Det vil si at vi er klar for produksjon om noen få uker etter vi har hatt testkjøringene våre på prototypen, opplyser han.

Dalland påpeker at ferskvanns-behandlinger er miljømessig veldig bra, ikke minst fiskehelsemessig veldig bra.

- Vi har stor tro på det og samarbeider med store seriøse aktører og entreprenører som jobber mot havbruksbransjen, sier han.

Inne i produksjonshallene er det stor pågang, maskinene summer og flere luseskjørt og presenninger er under produksjon. For å få vite en annen teknologisk nyhet produksjonsleder Arild Folkedal, Arne Dalland og salgssjef Tor Steinar Olsen er begeistret for, må du lese Teknologi-utgaven av Norsk Fiskeoppdrett, i slutten av desember.