GMO-laks fra AquaBounty og en ikke GMO-laks. Foto: Aquabounty

AquaBounty vil produsere mer GMO-laks

AquaBounty Technologies, som oppdretter GMO-laks ved et landbasert anlegg i Panama, har annonsert en emisjon på 12 millioner dollar for å skaffe mer penger til å bygge ut- og oppdatere eksisterende oppdrettsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

AquaBounty som er et datterselskap av genetikkfirmaet Intrexon Corporation, har derfor offentliggjort et samlet tilbud på ca 3,7 millioner aksjer, med en pris 3,25 dollar stykk.

Hovedkvarteret i Massachusetts meldte i forrige uke, at de vil bruke pengene de får inn til å fortsette bygging og renovering av landbaserte anlegg i Rollo Bay på Prince Edward Island og i Albany, Indiana. Pengene skal også brukes til å dekke prioduskjonskostnader forbundet med å produsere den første fisken ved de to lokalitetene.

Firmaet solgte i fjor 4,5 tonn laksefileter til en hemmelig kjøper i Canada andre kvartal 2017, ifølge selskapet selv. Salg av GMO-laks er tillatt i Canada, men ikke i USA.

Den atlantiske laksen de produserer er utviklet for å vokse raskere enn den ikke-genetisk modifiserte, og har blitt fortalt når markedsstørrelse på cirka 18 måneder. Den skal vokse raskere enn annen laks grunnet et veksthormon-gen fra kongelaks(chinook), sammen med genetiske elementer fra en tredje art, en ålekvabbe (Zoarces americanus). Disse genetiske modifikasjonene gjør at laksen kan produsere et kontinuerlig nivå av veksthormoner.

Vil ha nytt GMO-regelverk i Norge

I begynnelsen av desember ble det klart at Bioteknologirådet ønsker å myke opp regelverket innen GMO/genredigering i Norge, ettersom teknologien på feltet har utviklet seg raskt den siste tiden.

Les også: Foreslår å myke opp GMO-regelverket: - Matprodusentene bestemmer om det skal tas i bruk

Skulle regelverket gi mer aksept for GMO (Gen modifiserte organismer) innen matproduksjon, kan det bety en ny måte å produsere laks på, også her hjemme. Både i form av at man genredigerer laksen selv, og at man kan ta i bruk GM-planteråvarer i fiskefôret.

Kan gi flere fordeler

Anna Wargelius som er forsker ved Havforskningsinstituttet har jobbet en god del med genredigering i oppdrettslaks. Hun fortalte da det ble kjent at Bioteknologirådet ville myke opp regelverket at de har brukt CRISPR som et forskningsverkøy for å undersøke funksjonen til gener hos laks.

- Primært ødelegger vi gener som har å gjøre med kjønnsmodning og fertilitet for å forstå disse prosessene bedre. Men vi har også et prosjekt der vi ser på muligheter å bruke vår genredigerte sterile laks i oppdrett, sa hun da saken ble kjent.

Hun fortalte at forskerne stiller seg positiv til forslaget om å myke opp i genteknologiloven.

Les også: - Positive til å myke opp GMO-regelverket

- Behovet for å ta i bruk genredigering er ikke stort akkurat nå, men kommer snart bli veldig aktuelt siden de nye metodene byr på store muligheter. Fremfor alt innen sykdomsresistens hos laks. Man vet allerede at denne teknologien kan gi sykdomsresistens og bedre velferd for andre husdyr, sa Wargelius.