Gå til innhold
Annonse
Nærings- og fiskeridepartementet bestrider Hav Line-kjennelse. Foto: Kyst.no
Nærings- og fiskeridepartementet bestrider Hav Line-kjennelse. Foto: Kyst.no

Nærings- og fiskeridepartementet begjærer nytt rettsmøte i Hav Line-saken.

Annonse

Bergen tingrett besluttet i januar en midlertidig forføyning mot Nærings- og fiskeridepartementet. Retten mente departementet tolket loven feil, og at Hav Line har rett til å frakte såkalt produksjonsfisk til Danmark.

- Viktig for omdømmet

- Vi ble overrasket over at saken ble avgjort uten at departementet fikk legge frem sin side av saken. Vi er svært opptatt av at kvaliteten på sjømaten er høy, og at vi opprettholder det gode omdømmet som norsk fisk har i utlandet. Vi fastholder at denne forskriften stiller krav til at produksjonsfisk må sorteres i Norge, og bestrider derfor tingrettens kjennelse, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding. 

Produksjonsfisk er fisk med synlige sår eller misdannelser. Ifølge Kvalitetsforskriften må slik sorteres og feilrettes før den fraktes ut fra Norge. Forskriften skal bidra til at fisk av dårlig kvalitet ikke havner ut i markedet.

Carl-Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line sier til Kyst.no at han såvidt har rukket å få se på meldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.

- Det var jo på tide at de kom med det nå, sier han ironisk.

Les mer her om hva Arnesen tenker om det nye rettsmøte.

Les også: 

Behandler klagene

Bakgrunnen for saken er at Nærings- og fiskeridepartementet 3. desember i fjor fattet vedtak om at Hav Lines slaktebåt "Norwegian Gannet, er bundet av kravet om innenlands sortering og feilretting av fisk. Vedtaket er i henhold til fiskekvalitetsforskriftens paragraf 17.

Les også: - Nesviks argument blir mer og mer utvasket

Hav Line ba om dispensasjon, men departementet avslo selskapets søknad. Hav Line begjærte deretter midlertidig forføyning mot departementet, og fikk medhold i tingretten.

Selskapet har også påklaget vedtakene fra departementet til Kongen i statsråd. Disse behandles nå på vanlig måte etter forvaltningsloven.

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse