Gå til innhold
Annonse
Fiskeriministeren måtte svare i spørretimen om kvalitetsforskriften. Foto: Andreas Haldorsen.
Fiskeriministeren måtte svare i spørretimen om kvalitetsforskriften. Foto: Andreas Haldorsen.

Fiskeriminster Harald T. Nesvik besvarte onsdag på et spørretimepørsmål om eksport av produksjonsfisk fra Ruth Grung (A). Hun lurte på om ministeren mener det fortsatt er relevant å hindre eksport av produksjonsfisk for å beskytte omdømme av norsk sjømateksport.

Annonse

Den 16. januar stilte Ruth Grung (A) følgende spørsmål til Nesvik i den skriftlige spørretimen i Stortinget:

Hordaland Høyre går i BT den 15.januar ut mot Fiskeriministeren og mener han misbruker regelverket som forbyr eksport av skadet oppdrettsfisk - såkalt produksjonsfisk.

Hensikten med Kvalitetsforskriften er å beskytte omdømme av norsk sjømateksport.

Ove Trellevik uttaler at "det er en skandale hvis regjeringen følger fiskeriminister".

AP-politiker Ruth Grung (A) spurte fiskeriministeren om han fortsatt mener  det er relevant å hindre eksport av produksjonsfisk for å beskytte omdømme av norsk sjømateksport. Klikk for større bilde. Foto: Stortinget.
AP-politiker Ruth Grung (A) spurte fiskeriministeren om han fortsatt mener det er relevant å hindre eksport av produksjonsfisk for å beskytte omdømme av norsk sjømateksport. Klikk for større bilde. Foto: Stortinget.

Norge har tidligere vært utsatt for straffereaksjoner. Mener ministeren det fortsatt er relevant å hindre eksport av produksjonsfisk for å beskytte omdømme av norsk sjømateksport?

Svar

Fiskeriministeren leverte følgende skriftlige svar til Stortinget onsdag 23. januar:​

Dersom fisk med sår og mangler havner i markedet, kan det få svært negative konsekvenser for hele næringen.

Tap av omdømme vil ikke bare påvirke produsenter og eksportører, men potensielt også få negative samfunnsøkonomiske virkninger. Det er helt klart i norsk interesse å fortsatt ivareta omdømmet til sjømaten som eksporteres.

Det er derfor svært viktig å sikre at den fisken som eksporteres og omsettes på markedet er av høyeste kvalitet, og med det bidrar til markedsadgangen for norsk fisk i utlandet.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP). Klikk for større bilde. Foto: FrP.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP). Klikk for større bilde. Foto: FrP.

Fiskekvalitetsforskriften stiller krav til innenlands sortering og retting av oppdrettet fisk for nettopp å hindre at fisk av dårligere kvalitet, såkalt produksjonsfisk, havner i markedet. Forskriften angir at oppdrettet fisk skal sorteres slik at fisk av dårligere kvalitet ikke omsettes til humant konsum. Videre åpner forskriften for at såkalt produksjonsfisk enten kan feilrettes ved virksomheter innenlands som har det nødvendige utstyr, eller brukes i produksjon av fiskemel og -olje.

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse