Kristoffer Karstensen (20) er tredje generasjons oppdretter og er godt fornøyd med resultatene på oppdrettsselskapets nye lokalitet Grunnsøya som han har ansvar for. Foto: Privat.

Bra vekst på helt ny Karstensen-lokalitet

Juleintervju: Kristoffer Karstensens første år som lokalitetsleder på Grunnsøya går strålende og fisken på den nye lokaliteten viser bra vekst. 20-åringen har klare forventninger til seg selv og driften av familieselskapet i 2019. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For 20 år gamle Kristoffer Karstensen har de viktigste hendelsene i 2018 vært å fullføre utdannelsen sin der han har gått fire på TAF-AKVA linjen i Måløy. Han har også startet som lokalitetsleder på Grunnsøya for familiebedriften E. Karstensen Fiskeoppdrett som driver samdrift med Marø Havbruk. 

- For bedriften og meg er den nye lokaliteten Grunnsøya det som har vært det viktigste for oss dette året. Det er mange år siden vi satt ut vårfisk, så det var spennende å prøve dette ut igjen på en helt ny lokalitet som vi har jobbet lenge med å få til, sier han i et juleintervju med Kyst.no. 

E. Karstensen:

  • Har samdrift med Marø Havbruk med felles lokaliteter.
  • Geir og Nils Tore Karstensen eier og drifter familieselskapet. 
  • Familien Karstensen har drevet med fiskeoppdrett siden 1971, og holder til ved Batalden i Sogn og Fjordane.

Les også: Ferdigstiller ny lokalitet i Sogn og Fjordane

Bra vekst og utvikling

Det første utsettet ved lokaliteten mener Karstensen har gått veldig bra. 

- Det er bra vekst på fisken, ingen sykdom og heller ingen lusebehandlinger og lite lus.

Målet til Karstensen er å ha frisk fisk med god vekst og lite lus fram til slakting.

- Vi ønsker å produsere 2100 tonn på lokaliteten. Men om lusenivået og helsen til fisken fortsetter som den er nå, mener han det vil være mulig å produsere litt mer.

Kristoffer Karstensen sier målet er at selskapet på sikt skal produsere 2100 tonn på lokaliteten Grunnsøya. Klikk for større bilde. Foto: E. Karstensen fiskeoppdrett.

- Hvordan vil du oppsummere dine første måneder som lokalitetsansvarlig?

Det har vært veldig spennende måneder med mye jobb og ulike utfordringer. Men det har også vært veldig lærerikt. Jeg må si det har vært kjekt å sjå at alt det harde arbeidet vårt har gitt resultat når det gjelder lusenivå og flott fisk med god vekst. Det er også spesielt kjekt å være lokalitetsleder på et av de første oppdrettsanleggene som er hybrid. Det er ei viktig satsing å bli enda mer miljøvennlig, sier Karstensen.

Les også sommerintervjuet Kyst.no gjorde med Kristoffer Karstensen, der han forteller litt om hvordan det er å være 20 år og ha ansvar for 400 000 laks.

Satsinger fremover

E. Karstensen fiskeoppdrett har satset mye på laser og leppefisk.

E. Karstensen har sammen med Marø Havbruk satset på luselaser og mener dette i kombinasjon med rensefisk gir dem gode resultater. Klikk for større bilde. Klikk for større bilde. Foto: E. Karstensen.

- Vi mener at dette er veien å gå innen forebyggende lusebekjempelse. Vi har gode resultater med denne kombinasjonen derfor har vi satset mye tid og penger i dette, noe som har gitt gode resultat, påpeker han.  

- Dersom du skulle fått et juleønske innvilget overfor havbruksnæringen, hva ville det vært? 

- Det ville vært at det ble grønt lys i alle produksjonsområdene, og en god varig løsning på luseproblemet.

Les også: - Det blåser friskt på Grunnsøya

Fare for rød sone

Lus påpeker Karstensen er fortsatt den største utfordringen. Da spesielt kampen om å holde lusenivået nede, samtidig som en skal ha fiskevelferd i fokus.

- I mitt område er det fare for å havne i rød sone, slik at det er mye i fokus på dette i området. Vi gir alt vi har for å slippe å måtte redusere produksjonen. Jeg tror at lus vil fortsatt være den største utfordringa neste år også, forteller han.

- Må reklamere mer for laksen

Karstensen mener havbruksnæringen burde reklamere og snakke enda mer om det fantastiske produktet som de produserer.

- Det er viktig å få frem hvor bærekraftig, miljøvennlig og sunt produkt vårt er, og at det er den rette veien å gå innen matproduksjon.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine? Ja
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen områder til neste år? som fører til at de må redusere MTB? Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år? Ja
  5. Gjennomsnittlig laksepris for 2018 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019? 56 kroner

Karstensen mener man også må en gang for alle fjerne myten om at det er antibiotika bruk i norsk laks.

- Alt for mange tror fortsatt det blir brukt antibiotika i oppdrettslaksen, noe som er helt feil. Næringen må få frem at oppdrettslaksen er en av de mest miljøvennlige måtene å produsere mat på, sier han engasjert. 

I 2019 mener han det fortsatt er svært viktig å ha fokus på lus, unngå rømming, og ha en god fiskevelferd, ettersom slike ting fort kan gå utover omdømme til havbruksnæringen. 

Kristoffer Karstensens mål er å en gang bli daglig leder for familiebedriften. Klikk for større bilde. Foto: E. Karstensen fiskeoppdrett.

Vil ta over selskapet på sikt

Om ti år ser 20 åringen for seg å ha den jobben han har nå og drive den enda bedre.

- Målet mitt på sikt er å bli daglig leder i E. Karstensen Fiskeoppdrett, og kunne drive selskapet godt, slik at vi kan vokse enda mer. Jeg ønsker å være en som kan bidra godt til oppdrettsnæringen, sier den fornuftige 20-åringen.

Les alle juleintervjuene her.