Øyvind Kileng, kvalitetsansvarlig i Ellingsen Seafood, forteller velvillig fra erfaringen deres med supersmolt. Foto: Ole Andreas Drønen

- Utfordrende å få en jevn produksjon

LOFOTEN: Øyvind Kileng, kvalitetsansvarlig i Eliingsen Seafood sier supersmolt er plankekjøring, men ikke på 1-åring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ellingsen Seafood er et lokalt selskap som holder til i Lofoten og i Tysfjord.

Settefiskeanlegget ligger helt vest i Lofoten og målet til selskapet er at det skal forsyne hele Ellingsen med smolt. De har lokaliteter helt ned til Tysfjord, og har 11 konsesjoner.

Selskapet har et distriktskontor og kassefabrikk i Svolvær. 

"Myttji lys å myttji varme" 

Øyvind Kileng sier Ellingsen Seafood har et årlig mål om å ha 3,6 millioner fisk som skal settes ut, og forteller at den største utfordringen er å få en jevn produksjon.

- Han går veldig bra når den er liten, men særlig når 1-åring blir stor kan den være et problem.

Overordnet strategi for selskapet når det gjelder smolt, inneholder flere faktorer, men Kileng sier at sangen til Åge Aleksandersen er svært passende for settefiskoppdretterne.

- Nummer 1 fokus er å ha "myttji lys å myttji varme" . Det er veldig viktig for å få en god fisk. Vi buker også supersmolt på hele produksjonen. Det er veldig fleksibelt og stabilt.

Kileng påpeker at det viktigste er  å ha et forutsigbart styringsverktøy. De ønsker å ha et så varmt vann som overhodet mulig, helst 10-14 grader.

- Vi har sett at vi bør ikke bruke supersmolt mer enn 4-5 uker maks. Da fungerer det veldig bra, sier han.

Selskapet har et overordnet mål om at smolten ikke nødvendigvis skal være størst mulig, men best mulig, da går den bra på sjøen.

- På 0-åringen er bruken av supersmolt plankekjøring. Han går veldig bra på sjøen. I 2017 satt vi ut i Tysfjorden 1. oktober. Det er sent, men etter 1 måned i sjøen hadde den 0,08% dødelighet, etter 3 måneder var den fortsatt under 0,3 og i begynnelsen av juni i år er den på 1,61% stigning. Dette resultatet er Kileng svært godt fornøyd med.

Lav apetitt og økt dødelight

Han legger til at 1-åringen er litt mer vanskelig å hanskes med.

- Den varierer voldsomt i prestasjonen. Apetitten går opp og ned, og etter nedgang på apetitt får vi ofte en periode med økt dødelighet, og vi ser at fisken smoltifiserer. 

Å unngå en lang smoltifiseringsperiode ser ut til å være nøkkelen til suksess for Ellingsen Seafood, kombinert med ATPase analyse og sjøvannstest. 

- Vi snakker 5 uker og mer. 4 uker på 0-åringen er klokkerent. Vi må bare unngå lav temperatur, og holde god temperatur hele veien. 0-åringen er plankekjøring, men 1-åringen er mer kompleks, understreker han.

Kileng påpeker at det viktigste er å benytte seg av gode analyseverktøy. Smoltstausen må være avvklart før det går ut. 

- Supersmolt er forutsigbart, og den gir oss veldig mye fleksibilitet. Det må kombineres med fokus på biologien og oppfølging hver dag. 

Kjennskapen til anlegget er også utrolig viktig, i følge kvalitetslederen.

- Du må vite hva som er det positive og negative faktorene med anlegget for å kunne drifte det best mulig.

Skal bygge nytt anlegg

Ellingsen Seafood har nå planer om å bygge et nytt smoltanlegg.

- Vi skal fortsatt ha gjennomstrømningsanlegg, og vi skal fylle ut området utenfor det gamle anlegget. 

Det vil bli 4 millioner smolt gjennomstrømming, samtidig som det klargjøres for å sette opp RAS slik at de kan ha 2 millioner til.

Et av målene med det nye anlegget er at de ikke bare skal ha best mulig smolt, men størst mulig smolt, og det har selskapet god tro på at de skal klare.

Byggingen starter opp snart, og anlegget skal stå klart i 2020.