
Tester effekten av kyllingmel på laksen: Nytt forsøk skal gi svar
Det er store muligheter ved bruk av restråstoff fra kylling i laksefôr, men hvilken effekt har egentlig kyllingmel for fisken?
Dette skal vi finne ut av på forskningsstasjonen til MOWI Feed i denne fasen av prosjektet «Utnyttelse av restråstoff fra kylling som proteinkilde til laksefôr».
Sentrale utfordringer
I prosjektet ser vi på sentrale utfordringer med bruk av kyllingmel i laksefôr, som variabel fordøyelighet og usikker aksept fra forbrukere. Men for å få bred anvendelse i norsk laksefôr er det også viktig å dokumentere effekter av kyllingmel både på fiskens ytelse, helse og slaktekvalitet. Det er dessuten viktig å skaffe slik dokumentasjon under norske forhold, selv om det finnes erfaring fra andre steder i verden.
Forsøk hos MOWI Feed
Nå gjør vi forsøk i 15 merder på MOWI Feed sin forskningsstasjon hvor laksen får fem ulike dietter med ulike nivåer av kyllingmel.
– I tillegg til nøyaktige målinger av fôrinntak og tilvekst ser vi på hvor effektivt fisken utnytter protein, aminosyrer, fett og energi fra de ulike fôrene, sier Saskia Kröckel som er seniorforsker i MOWI Feed.
Forsøket skal avsluttes i august når laksen har nådd slaktevekt.
– Da vil vi gjøre omfattende målinger av slakteutbytte, filetkvalitet, velferdsindikatorer og helse, fortsetter Kröckel.
Prøver av fisk som er fôret med og uten kyllingmel vil også bli testet av et trent sensorisk panel som vil kunne detektere de minste forskjeller i smak og lukt på fisken.

Effekter for fiskens helse og kvalitet
– Målet med forsøket er å avdekke effekter kyllingmel har på fiskens ytelse, kvalitet og helse ved fôring frem til slakt, sier Bjarne Hatlen, seniorforsker i Nofima og leder av prosjektet.
– Denne kunnskapen er viktig for trygg innføring av råvaren i norske laksefôr og vil kunne tas i direkte bruk ved formulering av fôrene.
Bredt samarbeid for økt kunnskap
Prosjektet er et bredt samarbeid mellom aktører fra hele verdikjeden. Prosjektdeltagerne er Nofima, MOWI Feed, Nutrimar og NCE Seafood Innovation, mens Cargill, Norges Sjømatråd og Cermaq sitter i referansegruppen. I tillegg vil Land møter Hav-klyngene NCE Seafood Innovation, NCE Heidner Biocluster, NCE Blue Legasea og Biotech North samarbeide om å formidle prosjektets resultater slik at funnene vil nå bredt ut og skape verdi på tvers av næringer og sektorer.
Prosjektet har fått hele 18 millioner kroner i totalstøtte, hvorav 14,6 millioner er støttet av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). De resterende 3,6 millionene er bidrag fra MOWI Feed og Nutrimar.