- Dersom IPN er på vei tilbake, vil det kunne få store konsekvenser for næringen, sier forsker Irene Ørpetveit ved Veterinærinstituttet. Foto: Colourbox

Endringer i IPN-viruset gjør fisken mer utsatt for sykdom

Smitteforsøk med IPN-virus fra 2018 viser at QTL-fisk ikke lenger er like beskyttet mot IPN. Det viser undersøkelser gjennomført av Veterinærinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Infeksiøs pankreasnekrose (IPN) er en sykdom på laks som lenge var et stort problem i norsk fiskeoppdrett. Antall utbrudd med IPN er betydelig redusert siden oppdrettsnæringen for ca. 10 år siden begynte å ta i bruk genmarkører (QTL) for IPN-resistent laks, i tillegg til at fokuset på biosikkerhet og sanering av «husstammer» av IPN-virus i settefiskanleggene økte.

Hissige utbrudd

I løpet av de siste par årene har det imidlertid blitt meldt om til dels hissige IPN-utbrudd fra ulike aktører i næringen.

- Dersom IPN er på vei tilbake, vil det kunne få store konsekvenser for næringen. Veterinærinstituttet har i den forbindelse gjennomført studier for å undersøke om det kan ha oppstått genetiske forandringer i IPN-viruset som gjør det mer patogent i QTL-fisken, sier forsker Irene Ørpetveit ved Veterinærinstituttet.

Les også: IPN kan være på vei tilbake - frykter viruset har mutert og kan ha blitt mer patogen

Genforandring hos viruset

I 2018 og 2019 ble prøver fra flere settefisk- og matfiskanlegg med QTL-fisk som opplevde IPN-utbrudd samlet inn, og tilstedeværelse av IPN-virus ble bekreftet. IPN-virusets kappeprotein, VP2, spiller en viktig rolle for virusets evne til å infisere vertsceller. Endringer i VP2 kan gjøre viruset bedre i stand til å tilpasse seg endringer i verten. Genet for VP2 ble derfor sekvensert og sammenlignet med tilsvarende gensekvenser fra IPN-virus fra midten av 2000-tallet, før bruken av QTL-fisk var utbredt. Resultatet viser at IPN-virus som forårsaker sykdom hos QTL-fisk er forskjellig fra feltisolater som forårsaket IPN på 2000-tallet, både på nukleotid- og aminosyrenivå.

Les også: Opplever ikke at IPN-viruset har blitt mer virulent

Høyere dødelighet med 2018-viruset

Virusets evne til å fremkalle sykdom (virulens) ble undersøkt i et smitteforsøk med yngel fra ulike familier. Fisken ble smittet enten med virus fra 2018 eller et eldre IPN-virus-isolat. Smitteforsøket ble gjort i samarbeid med Benchmark Genetics, et avlsselskap for atlantisk laks og produsent av QTL-IPN rogn.

Resultatet viste mye høyere kumulativ dødelighet (>75 %) på fisk som var smittet med virusisolatet fra 2018 sammenlignet med fisk som var smittet med det eldre isolatet (ca 30 %). Dette tyder på at virusisolatet fra 2018 er mer virulent, iallfall for yngel.

Benchmark Genetics arbeider for tiden med å kartlegge hvilke familier den døde og overlevende fisk tilhørte. Det gjenstår fremdeles mye arbeid for å avgjøre utbredelse og betydning av denne virusvarianten, og Veterinærinstituttet vil samarbeide med Mattilsynet og næringen for å utrede dette.