Gå til innhold
Annonse
Illustrasjonsfoto, vaksine. Foto: MSD animal health.
Illustrasjonsfoto, vaksine. Foto: MSD animal health.

- I juli ble det solgt drøye 44,4 millioner flerkomponentvaksiner til laks, en nedgang på hele 17,5 millioner doser sammenlignet med juli i fjor, melder Ingebjørg Sævareid, produktsjef i MSD Animal Health i sin vaksinekommentar for juli 2016.

Annonse

Så langt i 2016 (YTD) er det solgt 152.165.000 flerkomponentvaksiner, mot 166.155.000 doser i samme periode i 2015. Altså en nedgang på 14 millioner doser, melder MSD Animal Health i en pressemelding.

De siste 12 måneder (MAT) er det solgt 302.735.000 vaksinedoser, mot 321.190.000 i tilsvarende periode året før, viser statistikk fra Farmastat.

Sommerferie for flere

- På en side er nedgangen gledelig, da vi kan anta at noen flere ansatte på settefiskanlegg har hatt mulighet til å ta sommerferie i juli i år. I juni så vi en betydelig oppgang i antall vaksinerte fisk, og ettstikks-regimet som kom i fjor har trolig ført til at noen anlegg har vaksinert før sommerferien, sier produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health.

Hun legger til at august vil bli en spennende måned å følge med på, da vi vil få den endelige fasiten på hvor mange nullåringer som blir vaksinert i år.

Ingebjørg. O. Sævareid. Foto: Linkedin/Privat
Ingebjørg. O. Sævareid. Foto: Linkedin/Privat

PD-vaksinering også ned

Juli har tradisjonelt vært en oppstartsmåned for dem som skal PD-vaksinere. Tidligere år har det vært en svært travel måned for settefisk. Men i juli i år ble det solgt omlag 7 millioner færre PD-doser enn juli i fjor, ned fra 25.085.000 doser i 2015 til 18.225.000 doser i år.

- Dette henger sammen med den økte fleksibiliteten settefiskanleggene nå har ved å velge ettstikks-regime i forhold til to-stikksregime. 83% av salget består av ettstikksløsningen. Fra nyttår i år til og med juli er det solgt nesten 56 millioner PD doser, mot 52 millioner doser samme periode i fjor. En betydelig økning i PD vaksinering i juni i år kan forklare nedgangen i PD vaksinering i juli, sier Ingebjørg Sævareid.

Samtidig utgjør innføring av vaksinestrategi mot PD også i deler av Midt Norge (SAV2) en del av samlede PD doser. Sør for Hustadvika (SAV3) ligger vi derfor likevel et par millioner bak YTD sammenliknet med samme tid i fjor.

De siste 12 månedene (MAT) er det solgt 111.315.000 doser PD vaksine, mot 105 655 000 doser i samme periode foregående år.

Om statistikken:

  • Farmastat (Farmastat Norsk legemiddelstatistikk AS) leverer hver måned statistikk over legemidler som er solgt til sluttbruker. Dette baserer seg på innrapporterte tall fra grossister.
  •  Med flerkomponentvaksiner menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fem standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose, vintersår samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot PD.
  • Multikomponentvaksiner med ILA vil komme i tillegg til disse tallene, da ILA-vaksiner ikke blir registrert i Farmastat.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse