Gå til innhold

Fiskeridirektoratet: - Opplever algesituasjonen som under kontroll

Det er tre lokaliteter i Ballangen Sjøfarm som er rammet av algeroppblomstring. Illustrasjonsfoto av et av anleggene: Ballangen Sjøfarm AS.
Det er tre lokaliteter i Ballangen Sjøfarm som er rammet av algeroppblomstring. Illustrasjonsfoto av et av anleggene: Ballangen Sjøfarm AS.

Forrige uke begynte fisken å dø i merdene til Ballangen Sjøfarm, nå er det flere oppdrettere som har samme problem. Men ifølge Fiskedirektoratet har nå oppdretterne situasjonen under kontroll.

Det ble kjent tidligere i dag at flere oppdrettere i Nord sliter med algeoppblomstring, og fisken i merdene dør.

Seksjonssjef Otto Andreassen i Fiskeridirektoratet opplyser ovenfor Kyst.no at det er markert dødelighet i anleggene, og at Northern Light Salmon i samarbeid med Sørrelnesfisk, Salaks, og Gratanglaks har allerede rapportert om dødelighet av fisken i region nord. 

- Det kan være utfordrende med håndtering av massedød, men vårt inntrykk er at oppdrettere jobber godt og systematisk og har god kontroll på situasjon, sier han. 

Han forteller videre at Fiskeridirektoratet prøver å holde seg orientert om utviklingen og samtidig å orientere oppdrettere lengre nord i fylke om algeproblemet. 

- Vi følger med om problemet er avtagene eller økene, og skal også ha diskusjon med den nødvendige fagekspertisen, sier han. 

Verken oppdrettere eller Fiskedirektoratet kjenner til omfanget på antall fisk som er død i merdene nå. 

Les også: Sørrolnesfisk og Northern Lights: - Vi er hardt rammet

Startet i Ballangen

Andreassen sier videre til Kyst.no at algeoppblomstringen startet i Ballangen i Nordland i forrige uke, mens Fiskedirektoratet fikk de første meldingene fra Sør-Troms 14.mai. 

Ottar Bakke, daglig leder i Balangen Sjøfarm bekrefter overfor Kyst.no at de observerte død fisk i merdene forrige helg. Han opplyser at det er tre forskjellige lokaliteter som er rammet – Tortenneset, Kvernes og Jevik.

- Det er krevende, og situasjonen er uoversiktelig akkurat nå. Vi ha ensilasjebåter som er inne og tar seg av fisken som er rammet. Vi er i kontinuerlig prosess og sjekker at vi ikke har mer dødfisk i merdene, sier han.

Målet foreløpig er å håndtere alt på anleggene som er rammet ifølge Bakke.

Har du en sak du
vil tipse oss om?