Sørrolnesfisk har tre aktive lokaliteter i Astafjorden i Troms, som de driver i samarbeid med Northen Lights Salmon. Det er de to lokalitetene lengst til høyre (Trollvika og Ystevika) som er rammet. Kilde: BarentsWatch.

Sørrolnesfisk og Northern Lights: - Vi er hardt rammet

Sørrolnesfisk og Nothern Lights Salmon opplever store problemer med alger på to av tre av sine lokaliteter i Astafjorden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere meldte Fiskeridirektoratet om at oppdrettere i Nordland og Troms opplever at fisk dør i merdene, mest sannsynlig på grunn av algeoppblomstring.

Oppdretterne fra Sørrolnesfisk AS og Nothern Lights Salmon AS som har tre lokaliteter i drift i Astafjorden, forteller til Kyst.no at to av deres lokaliteter er hardt rammet. 

- Vi har store problemer, vi har mer enn nok å håndtere akkurat nå, sier en svært opptatt daglig leder i Sørrolnesfisk AS, Åse Marie Valen Olsen, til Kyst.no.

Hun forteller videre at de har død fisk i merdene, men at omfanget er uavklart ennå.

- Vi jobber videre med saken. Dette oppdaget vi i går morges, sier hun.

At det er alger som forårsaker dødeligheten de ser er de ganske sikker på, men foreløpig vet de ikke hvilke type alger det er.

- Vi har prøver inne, men vi har ikke fått svarene fra laboratoriet ennå, forteller Olsen før hun må løpe for å håndtere situasjonen videre. 

Balteskard forteller at de opplevde lignende situasjon for 28 år siden. Foto: Privat.

Mister slakteklar fisk

Daglig leder i Nothern Lights Salmon AS Elisabeth Balteskard bekrefter over Kyst.no at det er lokalitene Ystevika og Trollvika som har hatt utbrudd. 

- Vi satt i gang beredsplaner i går morges når vi skjønte at det var noe galt. Vi bruker alle resursene for å få dette håndtert, forteller Balteskard fortvilet.

Hun opplyser at det var 2-4 kilos fisk i merdene, og at det var planen å slakte dem i løpet av juni.

- Vi prøver å få opp fisk akkurat nå, men det er tidskrevende i så store mengder, sier hun.

Balteskard sier at siste gang de opplevde lignende situasjon for 28 år siden. 

- Man har det jo selvfølgelig i minne. Da var vi var også hard rammet, men det var mindre mengde fisk. Det er ikke alltid godt å vite hva som dukker opp i havet, avslutter hun.