Fiskeriminister Harald Tom Nesvik oppfordrer næringen til samarbeid for økt verdiskapning. Foto: Andrea Bærland.

Fiskeriministeren oppfordrer til samarbeid om økt verdiskaping

I november ble Blue Legasea tildelt status som Norwegian Centre of Expertise (NCE) i det norske klyngeprogrammet. Det skal markeres med et skikkelig avspark på Campus Ålesund den 31. januar. Fiskeriminister Harald Tom Nesvik står for den offisielle åpningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I sin tale under Ombordfryst 2019 oppfordret fiskeriminister Harald Tom Nesvik næringen til å samarbeide og til å spille på lag for økt verdiskaping. 

- Det er behov for alle ledd. Jeg har en åpen dør, og forventer i retur fokus på innovasjon, kvalitet, hundre prosent ressursutnyttelse og bygging av internasjonale merkevarer.

Fra hav til marked

Blue Legasea er blitt Norwegian Centre of Expertise, og inviterer nå hele den norske fiskerinæringen til samarbeid, innovasjon og økt verdiskaping på tvers av verdikjedene.

Blue Legasea har sitt utspring i et gryende samarbeid mellom konkurrenter innen Omega-3- og ingrediensnæringen i Møre og Romsdal. Dette har utviklet seg til et samarbeidsprosjekt med kjernemedlemmer også fra fiskeri- og leverandørleddet. Nå har NCE Blue Legasea som ambisjon å omfatte og utvikle en komplett fiskeriklynge med aktører fra hav til marked over hele Norge.

Feiring

Blue Legasea feirer NCE-statusen den 31. januar, og inviterer til en åpen klyngekonferanse mellom 13:00 og 16:30 i Møretanken ved NMK – Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund (registrering fra 12:30).

En rekke aktører fra den marine verdikjeden vil gi eksempler på hva norsk fiskerinæring kan samarbeide om, og hvordan dette kan bidra til økt verdiskaping og lønnsomhet.

Blue Legasea og klyngekonferansens fokusområder er:

Marin og maritim kobling: Skape samarbeid mellom marin og maritim sektor for å akselerere utvikling av fiskeriteknologi.

Verdikjeder i samspill: Videreutvikle og etablere verdikjeder for å øke bearbeidingsgraden av marint råstoff i Norge.

Kunnskap for høyere verdi: Bygge kompetanse for å fasilitere kommersialisering av produkter med høyere verdi.

Det inviteres også til en uformell samling i ÅKP Blue Innovation Arena etter fagprogrammet, fra 16:30 til 17:30. Det arrangeres festmiddag for klyngens medlemmer og andre spesielt inviterte gjester kl. 19:00.

Klyngeprogrammet

Norwegian Innovation Clusters er et statlig finansiert klyngeprogram som skal bidra til verdiskaping gjennom bærekraftig innovasjon. Programmet har nivåene GCE, NCE og Arena, og er et samarbeid mellom Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. Nærings- og fiskeridepartementet, og Kommunal og moderniseringsdepartementet finansierer programmet.