Gå til innhold
Annonse
Forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøker å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks med laser. Foto: National Cancer Institute.
Forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøker å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks med laser. Foto: National Cancer Institute.

Forskere ved et amerikansk og et nederlansk universitet har optimalisert en ny teknikk for å tilberede laks ved hjelp av blått laserlys.

Annonse

Lasergrilling er en ny kokeprosess som ligner på grilling, hvor en eller flere lasere brukes til å tilberede mat tiltenkt menneskelig konsum. Nå har forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøkt å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks.

Optimaliserte grilling

Denne nye teknikken kalt selektiv lasergrilling, eller ”selective laser rosting”, inkluderer bruken av et system som gir større kontroll over ”laser-varmen”. Denne blir leveret til maten som skal tilberedes. I tillegg brukes en programvare som gir kontroll over laserens temporale og spartiale mønster.

Forskerne forsøkte å optimalisere lasergrillingen ved å bruke et sett med høyverdighetsgalvanometre for å nøyaktig styre bane og hastighet på en 2W og 5W blå laserstråle (445 nm), for deretter å vise endringene i hvordan laksen ble kokt.

Varierte flere parametere

Teorien som forskerne brukte var basert på at varmen som genereres gjennom den blåe laserstrålen har en penetreringsevne på nær 2 mm inn i laksen, og burde derfor denaturere proteinene slik at en kan koke tynne skiver med laks.  

Videre forskning

Ifølge forfatterne vil fremtidige forskere kunne gjennomføre en grundig analyse av hvilken effekt laseren har på tap av fuktighet, næringsinnhold, makrostruktur og andre karakteristikker i produkter som kokes med laser.

- Vi varierte geometrien på kokemønsteret (diameteren til sirkelen, sirkelens tettet og perioden), i tillegg til varmeflyt (2.71 MW / m2 and 0.73 MW / m2) på energien til den blåe laseren, skriver ekspertene om standardiseringen til laseren.

Vellykket optimalisering

For å kunne evaluere forandringene som skjedde i proteinene, foretok forskerne en fargeanalyse gjennom hele kokeprosessen med fokus på rødt og gult lys.

- Vi oppnådde sikker koketemperatur for mat (> 62.8 ° C) i laksefileene, og ønsket tekstur og farge gjennom bruken av høy hastighet og repetitiv eksponering, forklarer forfatterne av artikkelen.

Forskere konkluderte med at den mest effektive måten å “lasegrille” laks på var ved bruk av en kraftig laser (1 MW / m2), høye hastigheter og repetitiv eksponering.   

Du kan lese artikkelen på originalspråk på Salmonexpert.cl eller ved å lese den vitenskaplige publikasjonen “Selective laser broiling of Atlantic salmon”.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse