Gå til innhold
Annonse
Forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøker å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks med laser. Foto: National Cancer Institute.
Forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøker å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks med laser. Foto: National Cancer Institute.

Forskere ved et amerikansk og et nederlansk universitet har optimalisert en ny teknikk for å tilberede laks ved hjelp av blått laserlys.

Annonse

Lasergrilling er en ny kokeprosess som ligner på grilling, hvor en eller flere lasere brukes til å tilberede mat tiltenkt menneskelig konsum. Nå har forskere ved Universitetet i Columbia (USA) og Universitetet i Wageningen (Nederland) forsøkt å optimalisere teknikken for å koke atlantisk laks.

Optimaliserte grilling

Denne nye teknikken kalt selektiv lasergrilling, eller ”selective laser rosting”, inkluderer bruken av et system som gir større kontroll over ”laser-varmen”. Denne blir leveret til maten som skal tilberedes. I tillegg brukes en programvare som gir kontroll over laserens temporale og spartiale mønster.

Forskerne forsøkte å optimalisere lasergrillingen ved å bruke et sett med høyverdighetsgalvanometre for å nøyaktig styre bane og hastighet på en 2W og 5W blå laserstråle (445 nm), for deretter å vise endringene i hvordan laksen ble kokt.

Videre forskning

Ifølge forfatterne vil fremtidige forskere kunne gjennomføre en grundig analyse av hvilken effekt laseren har på tap av fuktighet, næringsinnhold, makrostruktur og andre karakteristikker i produkter som kokes med laser.

Varierte flere parametere

Teorien som forskerne brukte var basert på at varmen som genereres gjennom den blåe laserstrålen har en penetreringsevne på nær 2 mm inn i laksen, og burde derfor denaturere proteinene slik at en kan koke tynne skiver med laks.  

- Vi varierte geometrien på kokemønsteret (diameteren til sirkelen, sirkelens tettet og perioden), i tillegg til varmeflyt (2.71 MW / m2 and 0.73 MW / m2) på energien til den blåe laseren, skriver ekspertene om standardiseringen til laseren.

Vellykket optimalisering

For å kunne evaluere forandringene som skjedde i proteinene, foretok forskerne en fargeanalyse gjennom hele kokeprosessen med fokus på rødt og gult lys.

- Vi oppnådde sikker koketemperatur for mat (> 62.8 ° C) i laksefileene, og ønsket tekstur og farge gjennom bruken av høy hastighet og repetitiv eksponering, forklarer forfatterne av artikkelen.

Forskere konkluderte med at den mest effektive måten å “lasegrille” laks på var ved bruk av en kraftig laser (1 MW / m2), høye hastigheter og repetitiv eksponering.   

Du kan lese artikkelen på originalspråk på Salmonexpert.cl eller ved å lese den vitenskaplige publikasjonen “Selective laser broiling of Atlantic salmon”.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse