Karin Pittman mener det er mye som ikke er godt nok kjent om fiskeslimet og hvordan det fungerer. Foto: BioFeed.

Fremmer fiskeslim i ny bok

Den nye boken har blitt laget for å hjelpe havbruksnæringen å forstå viktigheten av fiskeslim, og dele viktig kunnskap om teamet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

«Den robuste fisk og et slimete forsvarsverk på bare 0,07 mm» heter boken som har som formål å gi god og viktig kunnskap om slimets betydning.

Karin Pittman i Quantidoc forteller til Kyst.no at de har laget en bok for å skape respekt for slim.

- Vi vil hjelpe næringen å forstå betydningen av det tynne laget. Slimet hjelper fisken å holde seg frisk, og det er fiskens naturlige beskyttelsesmekanismer, poengterer hun.

Levende celler som husker

Boken er liten, men innholdsrik, og har tatt to til tre måneder å skrive. Innholdet i boken kommer likevel fra flere personer over en periode på 10 år.

- Meningen er at boken skal komme næringen til nytte, og at de skal forstå hvordan ulike rutiner påvirker hvordan fisken kan beskytte seg selv. 

Professoren forteller at det ytre skinnlaget hos fisk nemlig er levende celler som reagerer, signaliserer og husker. Dette i motsetning til vår hud som har døde eller keratiniserte celler ytterst. Slimceller dekker hud, gjeller og det indre tarm, så det er de slimete barrierer som styrer mye av fiskens vel.

Deles ut under Aqua-Nor

Boken skal gis ut gratis under Aqua-Nor. Den første utgaven er på norsk, en engelsk variant er klar for trykking, og en spansk versjon nærmer seg ferdig, ifølge forfatteren.

Pittman mener det er mye som ikke er godt nok kjent om fiskeslimet og hvordan det fungerer.

- Det går blant annet an å ha slimbaserte vaksiner, som ikke vil gi de samme bivirkningene som andre vaksiner gir. Det tas opp og stimulerer fiskens naturlige beskyttelse, fastslår hun.

 Boken er utgitt av  Quantidoc, skrevet av Bengt Akselsen, Karin Pittman, Ole Jacob Myre; design Arne Storhaug og Hein Matthiesen etter et konsept fra Annerledeslandet/Nagelld.