Gå til innhold
Annonse

– Gjennomstrøms-anlegg for laks på land kan være løsningen

Sigbjørn Langheller Raunes Fiskefarm
Sigbjørn Langheller Raunes Fiskefarm

Nå kan man ha kommet litt nærmere en landbasert løsning. Det er spennende at det skjer ting i laksenæringen, sier Sigbjørn Langhelle. Han jobber i dag med lukkede løsninger for kveite.

Annonse

For hele fem år siden fortalte Langhelle om sine planer for et landanlegg for laks. Planene han den gang la frem er ikke så veldig ulike de grunder Roy Bernt Pettersen fra Andøy, la frem for kyst.no, forrige uke. Han syns Andøys ide er veldig interessant.

- Det blir spennende å se om de får det til. Jeg jobber med kveite og innovasjon innen oppdrett av disse, men jeg likte før og liker enda å trekke litt i lakseoppdretterne. Det er viktig at laksenæringen tenker nytt og gjennomstrøms-ideen er slettes ikke dum, sier han.

Laks på land basseng
Laks på land basseng

Slik så planen til Langhelle ut i 2010. Illustrasjon: Sigbjørn Langhelle.

Han roser Pettersen for samarbeidspartnerne innen samferdsel og anlegg han har fått med på laget.

- Det er lurt å lære fra og ta i bruk kompetanse fra annen industri der det kan være hensiktsmessig, slik at næringen drives fremover. Når Norge skal produsere fem millioner tonn laks innen 2050 tviler jeg på at all veksten vil skje i samme nota som er brukt de siste 40 årene, sier han.

Systemet Langhelle utviklet, var med bakgrunn i samme problematikken med lus, temperatur og sykdom som vi også har i dag. Han mener at driftskostnadene av et gjennomstrøms-anlegg blir levelige blant annet ved at man ikke pumper vann oppover, men flytter det i horisontalplanet.

- Man vil kunne få mindre driftskostnader ved å ta i bruk ett landanlegg enn ett lukket som flyter på sjø, ikke mange er klar over dette, sier han.

- Fordelen med et landbasert anlegg er at man tar "toppen" av høy sommertemperatur og får høyere vintertemperatur som ett resultat av at man tar inn vann fra dypet. Dette vil også gi en mye mer stabil vekst gjennom året og også muligheter for å bedre kontroll på biologien om temperaturene skulle stige betraktelig og både sykdom og lusa slår til, sier han.

Han peker spesielt på at Norge har naturgitte forhold for oppdrett med dype fjorder og bra vannkvalitet.

Hva har skjedd med disse planene siden du la de frem?

- Jeg liker å tenke løsninger, det gjør jeg også her. Når det gjelder drift og utviklingen av disse ideene er det lakseoppdretterne som må ta seg av det. Det har ikke skjedd mye, men nå er det mye som tyder på at det kommer til å gå videre, sier han.

Når det gjelder resirkuleringsanlegg har ikke Langhelle like stor tro på dette.

- På den tekniske siden vil jeg nok tro at det fungerer bra, men når det gjelder biologien tror jeg fortsatt det er en del som må løses, sier han.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse