Veterinærinstituttet og direktør Gaute Lenvik måtte kutte 20 millioner kroner på grunn av en anstrengt budsjettsituasjon. Nå får de friske penger fra staten. Foto: NHO mat og drikke

Milliondryss til Veterinærinstituttet - får mer enn de måtte kutte

Under et besøk i Tromsø onsdag kom landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF) med en lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett. Helt avgjørende, sier direktør Gaute Lenvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge NTB setter regjeringen av 30 millioner budsjettkroner for å opprettholde Veterinærinstituttets regionale nærvær i Tromsø, Harstad, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Bevilgningen på 30 millioner kroner er ifølge NTB 10 millioner mer enn opposisjonen i Stortinget har bedt om i et representantforslag for å opprettholde instituttets regionale struktur og aktivitet.

Kyst.no skrev i februar at budsjettsituasjonen for Veterinærinstituttet for 2019 innebærer at de må nedbemannes og omstille virksomheten. For å få et budsjett i balanse må instituttet kutte kostnader for 20 millioner kroner i 2019.

- Veterinærinstituttet har kommet i en krevende økonomisk situasjon og må derfor redusere kostnader for å få 2019-budsjettet i balanse. Forberedelsene til flytting til Ås og den modernisering av fagene og metodene det krever å ta i bruk nye fasiliteter og nytt vitenskapelig utstyr, er økonomisk krevende.

I 2019 og 2020 må nytt vitenskapelig utstyr fases inn, metoder videreutvikles, akkreditering må fornyes og noen laboratorier må drives dobbelt en periode. I tillegg må faglig aktivitet reduseres noe i denne perioden mens personale brukes til å forberede flyttingen.

Samarbeidet mellom regionale enheter og hovedkontoret skal styrkes med tilleggsbevilgningen.

Direktør ved Veterinærinstituttet, Gaute Lenvik, sier i en kommentar til Kyst.no at dette var avgjørende for dem.

- Bevilgningen betyr først og fremst at vi nå får finansiert vår nybygg i Tromsø som skal sikre vårt arbeid innenfor dyrehelse i nordområdet. Disse midlene i revidert nasjonalbudsjett er helt avgjørende for å kunne få realisert dette. Alt er ferdig planlagt, det har kun stått på midler.

Men bevilgningen kommer også andre deler av organisasjonen til gode.

- I tillegg blir dette midler som bidrar til å videreutvikle samarbeidet mellom regionale enhetene og det nye hovedkontoret som bygges på Ås, sier han.

Lenvik var selv i Tromsø onsdag og fikk den overraskende nyheten der.

- Dette er jo noe vi har jobbet hardt for, men vi var ikke klar over at dette kom i dag, sier en godt fornøyd direktør.