Gå til innhold
Annonse
Laksen har nådd nye høyder i august. Illustrasjonsfoto: Norwegian Seafood Council
Laksen har nådd nye høyder i august. Illustrasjonsfoto: Norwegian Seafood Council

Norge har eksportert 182 000 tonn sjømat for totalt 8,6 milliarder kroner i august. Laksen har også hatt en sterk måned, forteller Norges Sjømatråd.

Annonse

- Verdiveksten i august er i stor grad drevet av økte priser hvor en svak norsk krone er et viktig bidrag. Samtidig er god etterspørsel i flere markeder en viktig forklaring. For eksempel opplever vi økt etterspørsel fra det kinesiske markedet, både etter norsk laks og makrell, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Sjømatrådet forteller i pressemeldingen at norsk laks har sin sterkeste måned hittil i år, både målt i verdi og i volum. Historisk sett er det ifølge meldingen bare oktober i 2018 som var en enkeltmåned med høyere eksportverdi enn august i år.

- Norsk laks er sterkt etterspurt i mange markeder, og særlig i Asia, skriver de.

Rekord-august for laksen

Norge har ifølge Sjømatrådet eksportert 104 000 tonn laks til en verdi av 6,2 milliarder kroner i august. Veksten i eksportvolumet var 5 prosent. Verdien økte med 341 millioner kroner eller 6 prosent i forhold til august i fjor. De forteller også at hittil i år er har det blitt eksportert 698 000 tonn laks til en verdi av 46,5 milliarder kroner.

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 55,54 kroner i august 2018, var den 54,48 kroner per kilo i august 2019. Polen, Danmark og Frankrike var største mottakere av laks fra Norge i august.  Illustrasjon: Norges Sjømatråd
Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 55,54 kroner i august 2018, var den 54,48 kroner per kilo i august 2019. Polen, Danmark og Frankrike var største mottakere av laks fra Norge i august. Illustrasjon: Norges Sjømatråd

- Aldri før har vi hatt så stor prisforskjell mellom markeder som i august i år. Mens gjennomsnittsprisen til EU var 52,43 kroner, var prisen til Asia 14,19 kroner høyere, og prisen til Nord-Amerika 16,47 kroner høyere, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang.

Han legger til at en større svekkelse av kronen mot dollar enn mot euro er en forklaring på dette. I tillegg kan økt etterspørsel fra Asia etter stor laks, som man ikke klarer å dekke, forklare noe av denne differansen.

- Drevet frem av økt etterspørsel ser vi en fortsatt veldig positiv vekst for norsk laks til Kina. Mer effektiv handel bidrar til at mer norsk laks nå eksporteres til Kina. Det er fersk, hel laks som dominerer laksehandelen og kinesiske kjøpere har en uttalt preferanse for stor laks, sier Victoria Braathen, fiskeriutsending for Norges sjømatråd i Kina.

Videre forklarer hun at dette påvirker både tilgjengelig fisk til markedet og prisnivået på laks til Kina-markedet sammenliknet med andre markeder som i større grad aksepterer laks av ulike størrelser, sier Victoria Braathen, fiskeriutsending for Norges sjømatråd i Kina.

Volumvekst for ørreten

Sjømatrådet forteller også i meldingen at i august har Norge eksportert 5 808 tonn ørret til en verdi av 325 millioner kroner. Volumet økte med 61 prosent, mens verdien økte med 101 millioner kroner eller 45 prosent, sammenlignet med august i fjor.

- Hittil i år har det blitt eksportert 55 000 tonn ørret til en verdi av 2,3 milliard kroner. Hviterussland, USA og Thailand var våre største marked for ørret i august, forteller de avslutningsvis.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse