Gå til innhold
Berggyltyngel som har blitt direkte weanet på tørrfôr. Foto: Marine Harvest.
Berggyltyngel som har blitt direkte weanet på tørrfôr. Foto: Marine Harvest.

Skottlands to største lakseoppdrettere, Marine Harvest og Scottish Sea Farms (SSF) melder de har nådd en ny viktig milepæl innen produksjon av berggylte i kontrollerte betingelser. Se video i saken. 

I mai rapporterte Fish Farming Expert at prosjektgruppen hadde lykkes med å klekke egg fra berggylte som selv var født i et klekkeri. Dermed hadde man fullført livsyklusen for oppdrettet berggylte i et kontrollert miljø. Man antar at dette var første gang i verden man hadde fått dette til for denne arten.

Nå har man klart å weane larvene på tørrfôr uten å gå veien om levendefôr først. Dette vil gi oppdretterne bedre kontroll med ernæringen og dermed fiskehelse til oppdrettet berggylte.

Kontrollerbar forsyning

Paul Featherstone, som leder Marine Harvest berggylte-klekkeri på Machrihanish hvor prosjektet har funnet sted, påpeker at dette gir flere fordeler.

- Vi har nå fullstendige prosedyrer for avl, tørrfôrtilvenning og oppdrett av berggylte, som både bidrar til at oppdretterne får en sikrere, kontrollerbar forsyning av rensefisk og man reduserer også avhengigheten av villfangst.

Scottish Sea Farms' sjef for fiskehelse, Ralph Bickerdike, lovpriser samarbeidet.

- Disse gjennombruddene er resultatet av mange års samarbeidende forskning, med en betydelig investering av tid og penger fra både oppdrettere og akademiske partnere.

Les hele saken på Fishfarmingexpert, som er Kyst.no sitt søsternettsted.

Første generasjons berggylte fra oppdrettsfisk. Video: Marine Harvest.

Har du en sak du
vil tipse oss om?