Gå til innhold
Fiskeriminister kutter båndet. Foto Salten Aqua AS.
Fiskeriminister kutter båndet. Foto Salten Aqua AS.

Det nye lakseslakteriet på Sørarnøy ble forrige fredag erklært åpnet av Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen. Flere representanter fra lokalt næringsliv og offentlig sektor kom reisende for å delta, i tillegg til oppmøtte fra tettstedet. - Det har vært to krevende år, men vi kan nå se tilbake og være stolte over hva vi har fått til, sier Johan Edvard Andreassen, daglig leder hos Salten N950 AS.

Fredag 10. september kunne Salten N950 AS erklære sitt nye lakseslakteri som offisielt åpnet. Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen fikk æren av å kutte båndet. 

- Det som er fantastisk med havbruksnæringen er at det i hovedsak er lokalt eierskap gjennom hele kysten. Hvis man som eier bor der virksomheten er, så har man et stort hjerte for å utvikle lokalsamfunnet sitt, sa Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen under åpningstalen sin. 

På fredags formiddag hadde om lag 50 personer tatt turen til Sørarnøy for å delta på åpningen, i tillegg til beboerne på Sørarnøy som kom for å se fiskeriministeren kutte båndet. Sørarnøy skole -og barnehage stilte med eget kor som fremførte en egenkomponert sang for åpningen. Etter at anlegget ble erklært åpnet fikk de 50 tilreisende en lukket omvisning på lakseslakteriet, mens de oppmøte ble servert kake ved inngangen. 

Fra startfasen i prosjektet til åpningen har det gått omtrent to år. Johan Edvard Andreassen, daglig leder ved Salten N950 AS, har ledet prosjektet og samtidig driftet lakseslakteriet på Sørarnøy. 

- Vi retter en stor takk til kunder, leverandører, ansatte, samarbeidspartnere og ikke minst til alle som bor her. Det har vært to krevende år, men vi kan nå se tilbake og være stolte over hva vi har fått til, sier Andreassen. 

Tallene for 2020 viser et solid resultat, til tross for at store ressurser var satt av til utbyggingen. Selskapet kunne skilte med et resultat før skatt på 12,9 millioner kroner, sammenlignet med 13,9 millioner kroner året før. Ved full drift ser Andreassen for seg en årlig produksjon på opp omtrent 40 000 tonn sløyd laks. 

- Fremtiden er vår, og vi får dette til fordi vi har et eierskap som tillater det, og så er vi på ei øy! Det er fantastisk! Jeg gleder meg til å ta fatt på det som ligger foran oss, sier Johan Edvard Andreassen.  

Jarle Solemdal, administrerende direktør i Salten Aqua, er fornøyd med utviklingen, og ser hva en større arbeidsplass betyr for tettstedet i Gildeskål Kommune. 

- Det har allerede vært tilflytning til øya på grunn av anlegget, noe som er positivt for hele samfunnet. Vi er i gang med å sette opp leiligheter slik at en økende tilflytning skal være mulig. Samtidig er fergetilbudet utvidet, noe som letter litt på bekymringene våre. Fergeavganger er ikke bare viktig for oss, men for hele Sørarnøy, avslutter Solemdal. 

Salten Aqua og Salten N950 planlegger en større åpningsfest våren 2022, hvor hele øya er invitert. Selskapet forteller at de ser frem til åpningen, og er stolte over å kunne presentere nye Salten N950 AS på Sørarnøy. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?