Havmerden sett fra Sørburøy. Foto: Kyst.no

- Ocean Farm 1 går etter planen

Seks uker etter at fisken kom på plass i havmerden, kan Salmar bekrefte at operasjonene så langt går etter planen. – Fisken trives, sa konsernsjef Trond Williksen. Han fortalte også at de ikke har sett noe lus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havmerden ankom Frohavet utenfor Trøndelagskysten femte september, fisken ble satt ut i merden i slutten av måneden. Da Salmar i dag tidlig presenterte tall for Q3 i Oslo, var prosjektet et etterspurt tema.

Les også: Salmar ble best i Q3

Konsernsjef Trond Williksen ga da en oppdatering på hvordan operasjonene har gått så langt.

Administrerende direktør i Salmar Trond Williksen. Foto: Skjermdump fra presentasjon av Q3 2017 Salmar.

- Installasjon av Ocean Farm 1 på lokalitet, og utsett av fisk har gått etter plan, sier han.

- Vi er i en tidlig fase, og fisken trives. Den har fått prøvd seg i dårlig vær, men vi ser nå at det fungerer. Tilveksten er god, og så langt har vi ikke sett noe lus.

Williksen la derimot vekt på ordene "pilot" og "prosjekt".

- Det er et spennende og viktig prosjekt, som skal vare i ett år, la han til.

Ikke maksimalt utsett

Det ble satt ut en million 250 grams smolt i merden, og dette er ifølge Williksen ikke maksimalt, da selskapet både tar ny teknologi og biologi i bruk.

- Fisken som er satt ut nå er planlagt for slakt om ett år, siste halvår av 2018. Vi kommer nok til å tenke mer kommersielt for 2019, sa Williksen.

Han forklarte at Ocean Farm 1 er utviklingskonsesjonen, men at de håper å få lukket prosjektet om ett år, så merden kan konverteres til ordinær konsesjon.

Under presentasjonen ble det spurt om fisken fra Havmerden skulle markedsføres med at den vokste opp i Frohavet. Williksen ville ikke bekrefte dette, men sa at dette er noe selskapet har tenkt på.

- Fisk fra Havmerden er jo fisk fra havet, og det er grensesprengende, sa han.

Les flere saker om havmerden her: