Gå til innhold
Annonse
Hydrolicer-lekter SLC-02. Foto: Peter Vaagland
Hydrolicer-lekter SLC-02. Foto: Peter Vaagland

Salmar Farming har tidligere i år fått levert en lekter med avlusingsverktøyet Hydrolicer fastmontert. - Etter en litt trøblete igangkjøring har lekteren fungert bra, sier daglig leder Roger Bekken i Salmar Farming AS. Nå venter selskapet på sin andre avlusingslekter som blir storebror til versjon 1.

Annonse

Om kort tid får Salmar Farming levert enda en lekter av Vamar, denne med fem hydrolicer-linjer, en linje mer enn den forrige modellen.

- Vi ser frem til å få enda et avlusingsverktøy på plass. Salmar Farming har avlust cirka 15 millioner fisk med Hydrolicer til nå, som tilsier omlag 100 merder med fisk, sier Roger Bekken, daglig leder i Salmar til kyst.no.

Vaagland Båtbyggeri jobber på spreng for å fullføre sin andre Hydrolicer-lekter med navnet SLC-02 til selskapet, og driver nå uttesting i sjø. Datterselskapet Vamar AS står som eier og skal leie avlusingslekteren til Salmar Farming, som allerede i neste uke mottar sin andre på kort tid.

Daglig leder i Salmar Farming, Roger Bekken. Foto: Salmar.
Daglig leder i Salmar Farming, Roger Bekken. Foto: Salmar.

Les mer her: Ferdigstiller sin andre avlusingslekter for Salmar

Den første lekteren hadde fire Hydrolicer-linjer, den nye modellen har fått økt kapasiteten til fem linjer. Det betyr at selskapet kan avluse 30 tonn fisk mer i timen, ettersom hver enkelt linje avluser rundt 30 tonn i timen.

Les også: Vaagland melder seg i kampen mot lusa 

Les også: Avluser 2000 tonn laks i døgnet

Lavest dødelighet

Fiskevelferdsmessig mener han denne metoden mot lus er bra.

- I Salmar så har vi satset på flere verktøy, både Thermolicer, Skamik og Optilicer. I tillegg bruker vi ferskvann til behandling mot lus. De forskjellige systemene har forskjellig bruksområdet i forhold til størrelsen på fisken. Det er viktig at vi har gode verktøy i kampen mot lusen, sier han til kyst.no.

- Hvordan er dødeligheten etter bruk av enheten? 

- Dette er så langt den metoden som har gitt lavest behandlingsdødelighet av de ikke medikamentelle metodene vi bruker, dødeligheten ligger på rundt 0,2 % i sum etter en uke, forklarer han. 

Fartøyet skal brukes i alle Salmars regioner i Midt-Norge, fra Namsos i nord til Skodje i sør. Omlag 8-10 ansatte skal bemanne avlusingsverktøyet.

Bekken legger til at de ser frem til å ta i bruk enda en Hydrolicer-lekter i kampen mot lusen.

Peter Vaagland daglig leder i Vamar, uttalte til kyst.no torsdag at avlusingslekteren ble sjøsatt på tirsdag for de siste kaiprøvene. Nå gjenstår kun manøvreringstestene og de siste justeringer av avluserlinjene, før den skal leies ut til Salmar Nord neste uke.

Info om lekteren: 

  • Vaagland Båtbyggeri har montert fem linjer med Hydrolicer avlusersystem, manøvreringsutstyr, strømaggregater, kraner, filtreringsutstyr, Ozone-anlegg og A-ramme for slangeutlegg m.m.
  • Hydrolicer-arbeidet er drevet frem av Marine Harvest Region Nord og Marine Harvest ASA v/Henrik Trengereid, sammen med initiativtager og tidligere områdeleder i selskapet, Frank Øren, og seriegründer Odd Einar Grøntvedt.
  • I 2015 begynte selskapet Hydrolicer Produksjon AS utvikling av prototyper og uttesting i samarbeid med Marine Harvest.
  • Lekterne er utstyrt med egne manøvreringsenheter som gjør de de kan operere ved anleggene uten bistand fra slepebåt.
SLC-02 avlusingslekter med Hydrolicer. Denne skal først ha en testperiode på Smøla, og skal deretter operere på alle Salmars lokaliteter i Midt-Norge. Illustrasjon: Vamar. 
SLC-02 avlusingslekter med Hydrolicer. Denne skal først ha en testperiode på Smøla, og skal deretter operere på alle Salmars lokaliteter i Midt-Norge. Illustrasjon: Vamar. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse