Gå til innhold
Annonse
Andreas Morland
Andreas Morland

- Den patenterte dronen skal hjelpe oppdretterne til å få bedre innsikt i merden og effektivisere driften, sier gründeren.

Annonse

Seasmart skal snart sjøsette en drone som overvåker det fisken opplever i merden.

- Det er et overvåkningssystem som måler både salinitet, oksygen og hvor fisken oppholder seg i merden, forklarer Andreas Morland, gründer i Seasmart.

I fjor var Seasmart en av ti kårede vinnere i Inventas sin gründerkonkurranse. Som vinner fikk Morland hjelp til å få ideen utviklet i en workshop og i et skissedokument sammen med dyktige designere og innovatører.

- Vi laget så en prototype og testet den ut, så hvordan den fungerte og gjorde noen justeringer. Så kom vi frem til denne nye prototypen som nå er den første som skal testes i sjø, forklarer han.

Dronen

Seasmart-dronen beveger seg automatisk opp og ned i merden for å gjøre målinger. Dette skal ifølge gründeren kunne hjelpe til å få en bedre fôrfaktor og minke dødeligheten i merden, og det er i samarbeid med Bremnes Seashore at den nyeste prototypen settes ut.

- Ulike miljøforhold kan variere på ulike dybder. Med denne dronen kan du få oversikt over hele merden og ta beslutninger basert på de faktiske forholdene for fisken. Det gjenstår ennå noen små detaljer men regner med å få dronen i sjøen en uke eller to etter Aqua Nor, sier han.

Under Aqua Nor skal bedriften ha egen stand og vise frem nyheten.

- Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra næringen, men flere sitter på gjerdet og vil se at det fungerer, sier han.

- Jeg er veldig spent på tilbakemeldingene fra Aqua Nor. Det viktigste for meg der er å vise at systemet finnes og kanskje skaffe noen nye samarbeidspartnere for uttesting, avslutter han.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse