Przemysław Krajewski er produksjons og fiskehelseansvarlig ved yellowtail kingfish-anlegget i Zeeland i Nederland der Laksesystemer nå skal levere fôringsanlegg. Foto: Mees van den Ekart/Kingfish Zeeland

Skal levere fôringssystem til matfiskanlegg i Nederland

- Vi hadde egentlig ingen planer om å gå inn i eksportmarkedet i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det forteller daglig leder i Laksesystemer, Ole Gabriel Kverneland, i forbindelse med at de er valgt som leverandør av fôringsanlegg for den siste utvidelsen for Kingfish Zeeland i Nederland.

Kingfish Zeeland produserer i dag yellowtail kingfish i et landbasert anlegg i Zeelandprovinsen, helt sørvest i Nederland. Selskapet har også planer om en stor ekspansjon i Maine, USA.

Produksjonssjef i Kingfish Zeeland, Bram Rohaan, forteller at det var noen spesielle forhold som gjorde at de valgte nettopp denne leverandøren fra Norge.

- Vi valgte Laksesystemer på grunn av deres fokus på biologi og for deres vilje til å tilpasse sine løsninger til kundens behov, sier han.

Skånsom fôrtransport og jevn tildeling av fôr til fisken er noe som opptar både utvikler og fiskeoppdretter.

- Verktøy for presis fôring vil øke utnyttelsen av våre ressurser og kan bidra til å øke både finansiell og miljømessig bærekraft og gjøre landbaserte prosjekter enda mer levedyktige på sikt, sier Rohaan.

Produksjonssjef i Kingfish Zeeland, Bram Rohaan, legger vekt på at skånsom fôrtransport og jevn tildeling av fôr til fisken er viktig. Her viser han frem en yellowtail kingfish, som er arten de produserer. Foto: Mees van den Ekart/Kingfish Zeeland

Lang erfaring med produksjon av slaktefisk i RAS

For den daglige lederen i Laksesystemer, ser han på kontrakten som en bekreftelse av deres strategi.

- Vi er skikkelig entusiastiske over å ha vunnet denne kontrakten. Dette prosjektet passer perfekt inn i vår strategi om å være tett på de ledende aktørene i bransjen, sier forteller Ole Gabriel Kverneland til Kyst.no.

Han sier at de riktige kunden for dem er de aktørene som beveger industrien fremover og som de har tro på at vil ha suksess på lang sikt.

- Fra dette perspektivet er Kingfish Zeeland en perfekt partner for oss. Det er ikke mange selskaper som har samme grad av kunnskap og erfaring med å ta fisk frem til slaktestørrelse i moderne, landbaserte RAS anlegg. Dette er nettopp det segmentet i markedet vi har utviklet teknologi vi mener har potensialet til å løse noen av de store flaskehalsene i næringen, sier han.

Valutasituasjonen åpnet for eksport

Ifølge Kverneland hadde laksesystemer i utgangspunktet ingen planer om å gå inn i eksportmarkedet i år.

- Planen var å opprettholde 100 % fokus på det norske markedet enda en stund. Den drastiske endringen i valutasituasjon dette året i tillegg til stor suksess med noen nye produkter har ført til at vi har framskyndet planene for eksport, sier han.

Han påpeker at produkter laget i Norge veldig raskt har vunnet konkurransekraft gjennom den gunstige valutasituasjonen.

- Vi er egentlig ganske overrasket over antallet forespørsler vi mottar fra hele verden. Vi vet ikke helt hvordan så mange har lagt merke til vårt lille norske selskap men tydeligvis er behovet for teknologi som er skreddersydd for moderne landbaserte anlegg et mer internasjonalt fenomen enn vi hadde forutsett avslutter Kverneland.