Med en produksjon på 600 000 rensefisk i året, er det nok å gjøre for de syv ansatte i selskapet. Foto: Austevoll Rensefisk

- Leverte langt mer lusespisere enn budsjettert

Austevoll Rensefisk har nå fått på plass en helt ny hall for å øke kapasiteten på det stadig voksende anlegget. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I det nedlagte lakseslakteriet i Torangsvåg på Hundvåkøy, har Austevoll Rensefisk nylig kommet seg inn i enda en ny hall for å kunne produsere nok rensefisk for laksenæringen i havgapet. Aktøren har siden 2016 drevet med kommersiell produksjon av rognkjeks. 

Leif Gøran Skår, daglig leder i Austevoll Rensefisk forteller de stadig utvider anlegget og har i fjor levert mer fisk enn hva som var budsjettert. Foto: Austevoll Rensefisk.

Må trolig utvide enda mer

Daglig leder, Leif Gøran Skår, forteller til Kyst.no at Austevoll Rensefikk fikk levert langt mer enn det som var planlagt og budsjettert for 2017, og sier samtidig at det var et veldig bra år for bedriften.

- Nå er ikke regnskapene offentlig enda, men vi fikk ut veldig mye fisk. Vi fikk dekket omtrentlig behovet som Austevoll Rensefisk sine kunder har.

Han opplyser at de nå har 600 000 rognkjeks inne på anlegget.

- Nå som alt i den nye hallen er ferdig, er målsettingen å få alt av system som har blitt innstalert til å fungere optimalt. Med småvektstall har vi 600 000 fisk. Vi ser nå at det kommer en kjapp utvidelse allerede i slutten av 2018.

Tidligere har Austevoll Rensefisk vært et påvekstanlegg for rognkjeks, men i 2018 gikk de over til egen produksjon der de selv klekker fisken. Selskapet kjøper nå inn rogn fra aktører som selger ferdig rogn. Med det nye anlegget har selskapet gått fra 14 kubikk til 90 kubikk kar og håndterer nå fisk i langt større dimensjoner. 

Utfordrende vinter

Skår forteller videre at det på tross av den gode utviklingen har vært en svært utfordrende vinter.

- Det har vært kaldt vann og liten vekst. I fra januar var det jo sprengkulde med unormalt kaldt vann over hele vestlandskysten. Dette varte fra januar til langt ut i februar. Vannet var nede i både 2 og 1 grader, og da stopper rensefisken opp med å spise og alt er bare et helvette, sier han.

Trailere står klar til å frakte rensefisken ut til laksemerdene. Foto: Austevoll Rensefisk

Sprengkulden førte til at produksjonen til Austevoll Rensefisk gikk litt tregere enn planlagt.

Nye veier

Skår forteller at rognkjeks-leverandøren har gått nye veier når det kommer til transporteringen av rensefisken, som nå blir levert med bil. 

- Bilene blir fraktet ut med ferge, slik at fisken kan slippes direkte ut i laksemerdene. Det er spennende og travle uker for bedriften med både fisk ut og inn av fabrikken i høy fart.