Gå til innhold
Annonse
CT-undersøkelse av laks. Foto: VetLabs
CT-undersøkelse av laks. Foto: VetLabs

Oppdrettsbransjen står ovenfor store utfordringer knyttet til helse og deformiteter på oppdrettsfisk, mener VetLabs.

Annonse

De overfører nå human helseteknologi og tilbyr dette som nye tjenester til oppdrettsnæringen. 

- Mange er ikke klar over hvor fantastisk anvendelig moderne bildediagnostikk er. En MR, CT eller røntgen maskin behøver ikke bare brukes på mennesker. Teknologien egner seg også svært godt til å ta bilder av fisk for å kontrollere, samt forske på deformiteter, skriver de i en pressemelding.

Radiologer med utvidet kompetanse 

Amundstad forklarer videre:

- Bruk av røntgen til diagnostikk av fisk har vi tilbudt lenge, men i det siste er også anvendelse av CT og MR blitt vanligere. Disse modalitetene muliggjør det å kunne fremstille ulike typer vev enda mer detaljert

Sluttproduktet er digitale bilder med 3D volumopptak og om ønskelig en rapport med en beskrivelse av funn fra radiolog.

Samarbeid på tvers av bransjer

Sammen med radiologiske eksperter i Unilabs har Amundstad utviklet et tilbud til det internasjonale markedet. Selskapene har erfaring med samarbeid fra tidligere gründerprosjekter initiert av Amundstad. Blandt annet gjennom selskapet VetScan var de først ute med bildediagnostiske undersøkelser av dyr i Norge. Senere har man også beveget seg over til fisk og tilbyr tjenester til oppdrettsmarkedet samt undersøkelser av boreprøver og mekaniske komponenter.

- Samarbeidet med Jo og hans selskaper har vært en spennende reise sier Jon-Bendik Thue, Salgs- og markedsdirektør i Unilabs Norge.

- Vi er imponert over det de har fått til og vi har stått sammen i flere prosjekter. Å ta helseteknologi og vår ekspertise innen bildediagnostikk inn i dette markedet er svært interessant.

Et marked i vekst 

- Kundetilfanget er allerede godt i gang og vi har flere store internasjonale selskaper på kundelisten. Det begynte med røntgenbilder av fisk, men vi ser nå en økning også av CT og MR undersøkelser, forklarer Amundstad.

- Til disse undersøkelsene tar vi imot alt fra et mindre antall fisk og opp til mange tusen for screening. Selve undersøkelsen gjøres på et av instituttene til Unilabs Norge og Amundstad sørger for henting eller levering av fisk avhengig av hvor i Norge prøven blit tatt.

VetLabs tilbyr diagnostikk i 13 byer i Norge og har erfarne radiologer i bildediagnostikk for avlesning av CT, MR, ultralyd og røntgen bilder. 

Unilabs er en europeisk aktør innen medisinsk diagnostikk og er spesialisert innen radiologi og laboratoriemedisin. Unilabs er tilstede i 15 land og drifter over 90 radiologiske institutter. Unilabs Norge har 13 radiologiske institutter og har ett av de største fagmiljøene for radiologer i Norge med spesialister innen MR, CT, røntgen og ultralyd. I tillegg driver Unilabs også laboratorier for analyse av prøver innen medisinsk biokjemi, mikrobiologi og patologi. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse