Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Foto: Therese Soltveit

Tror på oppgang i både pris og kostnad

Analytikere mener at lakseprisen skal opp i 2018, men frykter effekten blir utlignet av økte kostnader. Basert på nye kostnadsberegningene for Norge, økes kostnadsprognosene med 2kr for 2016 og 3kr for 2017 (34 og 35kr).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en rapport fra Nordea Markets oppjusterer analytikerne Kolbjørn Giskeødegård og Anders Hagen lakseprisen for 2018.

- Vi oppjusterer lakseprisen for 2018 med 2%, men vi tror samtidig dette blir oppspist av en økning i kostnad, skriver de.

De ser ingen dramatiske endringer i de samlede produksjonsprognosene.

- Vi har noe høyere forventninger til Chile, men denne vil bli balansert av en lavere forventet produksjonsvekst i Norge. Den reduserte økningen fra Norge kommer av en krevende biologisk situasjon, som også er årsaken til deres høyere kostnadsanslag, fortsetter de i rapporten.

Grieg Seafood blir fortsatt favorisert for laksesektoren, men de er mer avventende  til resten av sektoren på grunn av en rekordhøy verdivurdering.

Chile: Kompensasjon vekst først, deretter en sannsynlig utflating

For tiden er det fortsatt usikkert hvordan den chilenske regjeringen kommer til å ferdigstille sin nye reguleringsordning, og den endelige avgjørelsen kan ta ytterligere seks måneder. Det som er klart, er at produsentene som mistet fisk i løpet av algeoppblomstringen vil få lov til å gjenoppbygge biomassen, og at det vil være en grense på vekst i smoltutsett.

Les også: Mindre laks gir høye priser

Norge: Kostnader beveger seg i retning av chilenske nivåer

Kostnadsnivået i Norge økte 8 kroner per kilo i perioden 2010-15, til kr 32.

-Vi finner det sannsynlig at lakselus-behandlingskostnadene vil fortsette å øke, og vi ser også en fare for at fôrkostnadene kan forbli høye eller øke dersom oppdrettere bruker dyrere spesialfôr for å få mer fisk til godt betalende markeder. På grunn av massive lakselus-utfordringer i Midt-Norge i år også, kanskje flere oppdrettere får lavere smoltutsett, noe som er bra for markedsbalansen, men dårlig for kostnaden per kilo, avslutter analytikerne.