Gå til innhold
Annonse
Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Foto: Therese Soltveit
Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Foto: Therese Soltveit

Analytikere mener at lakseprisen skal opp i 2018, men frykter effekten blir utlignet av økte kostnader. Basert på nye kostnadsberegningene for Norge, økes kostnadsprognosene med 2kr for 2016 og 3kr for 2017 (34 og 35kr).

Annonse

I en rapport fra Nordea Markets oppjusterer analytikerne Kolbjørn Giskeødegård og Anders Hagen lakseprisen for 2018.

- Vi oppjusterer lakseprisen for 2018 med 2%, men vi tror samtidig dette blir oppspist av en økning i kostnad, skriver de.

De ser ingen dramatiske endringer i de samlede produksjonsprognosene.

- Vi har noe høyere forventninger til Chile, men denne vil bli balansert av en lavere forventet produksjonsvekst i Norge. Den reduserte økningen fra Norge kommer av en krevende biologisk situasjon, som også er årsaken til deres høyere kostnadsanslag, fortsetter de i rapporten.

Grieg Seafood blir fortsatt favorisert for laksesektoren, men de er mer avventende  til resten av sektoren på grunn av en rekordhøy verdivurdering.

Chile: Kompensasjon vekst først, deretter en sannsynlig utflating

For tiden er det fortsatt usikkert hvordan den chilenske regjeringen kommer til å ferdigstille sin nye reguleringsordning, og den endelige avgjørelsen kan ta ytterligere seks måneder. Det som er klart, er at produsentene som mistet fisk i løpet av algeoppblomstringen vil få lov til å gjenoppbygge biomassen, og at det vil være en grense på vekst i smoltutsett.

Les også: Mindre laks gir høye priser

Norge: Kostnader beveger seg i retning av chilenske nivåer

Kostnadsnivået i Norge økte 8 kroner per kilo i perioden 2010-15, til kr 32.

-Vi finner det sannsynlig at lakselus-behandlingskostnadene vil fortsette å øke, og vi ser også en fare for at fôrkostnadene kan forbli høye eller øke dersom oppdrettere bruker dyrere spesialfôr for å få mer fisk til godt betalende markeder. På grunn av massive lakselus-utfordringer i Midt-Norge i år også, kanskje flere oppdrettere får lavere smoltutsett, noe som er bra for markedsbalansen, men dårlig for kostnaden per kilo, avslutter analytikerne.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse