Norges sjømatråd forteller at oktober ble en måned med betydelig vekst for laks og ørret. Lav kronekurs var en av årsakene. Foto: Norges sjømatråd

Verdirekord i oktober

Lav kronekurs og økt utslakting bidro til at oktober ble en rekordmåned. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge eksporterte 291 000 tonn sjømat for 10,9 milliarder kroner i oktober.

Mot samme periode i fjor betyr det at:

  • Volumet økte med 8 prosent
  • Verdien økte med 9 prosent, eller 854 millioner kroner

- Hittil i år har Norge eksportert 2,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 87 milliarder kroner. Eksportvolumet har falt med 4 prosent, og verdien har økt med 8 prosent eller 6,3 milliarder kroner fra samme periode i fjor, forteller Norges sjømatråd i meldingen.

Ny oktoberrekord

Direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø, forteller at det har vært en betydelig volumvekst i eksporten av både laks og sild i oktober måned, noe som har bidratt til verdiveksten.

- Dette skyldes økt utslakting og økte fangster. I tillegg er en svekket norsk krone sterkt medvirkende til at sjømateksporten setter ny rekord for oktober måned, sier han.

Direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

Han forteller videre at i hele 2019 har den norske kronen svekket seg mot de store valutaene, og dette har vært med på å øke eksportverdien målt i norske kroner. Målt mot amerikanske dollar så har kronen i år i snitt vært ca. 8 prosent svakere enn tilsvarende periode i fjor, fortsetter Gangsø.

- Målt mot euro og britiske pund har den norske kronen vært ca. 2,5 prosent svakere, forteller direktøren.

Voldsom volumvekst i lakseeksporten

I meldingen forteller Sjømatrådet at Norge eksporterte 117 000 tonn laks for 6,7 milliarder kroner i oktober.

- Det er en volumøkning på 14 prosent og en verdiøkning på 4 prosent eller 261 millioner kroner fra oktober i fjor, skriver de.

Hittil i år har Norge eksportert 922 000 tonn laks for 59 milliarder kroner. Det er en volumøkning på 7 prosent, mens verdien økte med 6 prosent eller 3,2 milliarder kroner fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks var i oktober måned 51,89 kroner per kilo mot 58,35 kroner i oktober i fjor.

Laks var størst i Polen og Frankrike 

- Gode produksjonsforhold har gitt høyere produksjon enn forventet. Vi vet at Polen er et stort videreforedlingsmarked, og mye av fisken som går dit, går videre til konsum i andre markeder, sier Frank Isaksen, sjefanalytiker i Norges sjømatråd.

Han legger til at det er spesielt dollarmarkeder, som Asia, som har tatt størstedelen av eksportveksten. Noe av dette kan forklares av etterspørselen.

- Våre analyser viser at etterspørselsveksten etter laks globalt har vært størst i Kina. Samtidig har den norske krona svekket seg mer mot dollar enn mot euro, noe som forsterker denne effekten, forteller sjefanalytikeren videre.

Muligheter for økt handel

- Oktobertallene bekrefter styrken i norsk-kinesisk sjømathandel. Så langt i år ser vi en vekst i sjømateksporten til Kina på 41 prosent i verdi og 15 prosent målt i volum. Norsk laks vinner markedsandeler og tar en stadig større del av det kinesiske markedet, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.

Videre forteller hun at det er spennende å se at satsingen på pelagiske arter vekker økt interesse for den norske makrellen, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.

Økning i eksporten av ørret

Norge eksporterte 6 700 tonn ørret for 375 millioner kroner i oktober. Det er en volumøkning på 46 prosent og en verdiøkning på 30 prosent eller 87 millioner fra oktober i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 47 000 tonn ørret for 3 milliarder kroner. Det er ifølge Sjømatrådet en volumøkning på 31 prosent og en verdiøkning på 25 prosent eller 600 millioner kroner fra samme periode i fjor, og det er Hviterussland og USA som kjøpte mest ørret.  

- Ørreten har de samme, gode vekstforholdene som laksen, som har resultert i litt mer fisk enn forventet tidligere i år. Vi ser en utjevning i produktsammensetningen, og bølgen med mye filetprodukter har blitt dreid over til eksport av mer hel fisk, sier Frank Isaksen, sjefanalytiker i Norges sjømatråd.