Britt Bang Jensen, seniorforsker ved Veterinærinstituttet under HAVBRUK2018-konferansen. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Vertikaloverføring av CMS kan være en viktig smittevei

Havbruk 2018: CMS er en alvorlig sykdom man ikke vet så mye om hvordan smitter. Nå har forskerne undersøkt om vertikal smitteoverføring (via egg/melke), kan være en måte viruset kan spre seg på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kardiomyopatisymptom (CMS)

  • CMS er en alvorlig hjertelidelse som rammer oppdrettslaks i sjø. Det er typisk fisk i sitt andre år i sjø som rammes, men antall rapporterte tilfeller av sykdom på yngre fisk øker. Sykdommen forårsakes av et totivirus-lignende Piscint myokarditt virus (PMCV).
  • I alvorlige tilfeller kan endringene i hjertet bli så omfattende at hjerteveggen brister, noe som har gitt sykdommen sitt andre navn: hjertesprekk.
  • Lite er kjent om virusets biofysiske egenskaper, hvilket er en utfordring i valg av biosikkerhetsstrategi.
  • I et landsgjennomsnitt gis CMS her en score på 3,9, hvor lakselus er den eneste infeksjonsrelaterte utfordringen som rangeres høyere
  • Statistikken viser at det de siste årene har vært i underkant av 100 lokaliteter der man har diagnostiert CMS, men Veterinærinstituttet konkluderer i i Fiskehelserapporten 2017 med at «utfordrende å oppgi den totale summen av tilfeller helt eksakt samt å vurdere utviklingen i Norge som helhet de senere årene.
  • Kilde: Fiskehelserapporten 2017

Det klassiske med CMS er at den debuterer andre år i sjø. I det siste har det imidlertid kommet oftere og oftere rapporter på fisken allerede det første året, og også har man sett det kort tid etter sjøsetting.

- Det er grunnen til at vi tenker det er mulig smitten kan komme med smolten, fortalte seniorforsker ved Veterinærinstituttet Britt Bang Jensen på HAVBRUK2018-konferansen i Oslo arrangert av Forskningsrådet i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). 

Høy forekomst av viruset

Hun fortalte også at man de siste årene har sett en høy forekomst av viruset som forårsaker CMS PMCV i stamfisk.

- Det gir grunn til bekymring. Om CMS overføres vertikalt kan det få stor betydning. For eksempel for handel med egg over landegrensene. Samtidig er det jo en mulighet for at vi kan få kontroll med sykdommen for eksempel ved nøye desinfeksjon av eggene, slik man har klart med IPN, sa hun.

Vertikal overføring

Bang Jensen og hennes kolleger undersøkte derfor stamfisk under kommersielle forhold. All fisk hadde hatt CMS før de kom på land.

Sannsynlig eller ikke sannsynlig med vertikal smitte. Britt Bang Jensen mener skålen for øyeblikket tipper i favør av "sannsynlig".

- Vi fant viruset i nesten alle hjertene fra stamfisken. I kjønnsproduktene (egg og melke) fant vi det i 2/3 av fisken. Da vi teste eggene eggene etter desinfeksjon var det meste borte, noen som indikerer at det er svært viktig å gjøre dette, sa Jensen. 

Man begynner derfor å helle til at vertikal overføring kan spille en rolle.

- Men det er også gode argumenter mot, innrømmet hun.

Hun påpekte at sannsynligheten for vertikal overføring trolig avhenger av mengden virus i gonadene, og studiene viser at mengden er lav. Man er også usikker på om det er levende virus man finner ved PCR-analysene, eller om det er fragmenter. Om viruset skal overleve i settefiskfasen – der fisken altså ikke observeres syk – må det være i stand til å replikere i fisken. Dette vet man foreløpig ikke så mye om. Hun påpeker også at man tross intens screening ikke har funnet det i Chile.

- Men vekter vi alle argumentene heller det nok mot at vertikal overføring kan skje.