Jesper Sjögren, administrerende direktør i det danske selskapet Oxymat, sammen med de ansatte Jesper Nørgaard, Nadia Faraj og Christoffer Dixen på Aqua Nor i Trondheim. Foto: Therese Soltveit.

Vil produsere oksygen på merdkanten

Oxymat har lansert en ny oksygengenerator som skal gjøre oppdretterne mer uavhengige av eksterne gassleverandører. Denne produserer nemlig oksygen på merdkanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder Jesper Sjögren, administrerende direktør i det danske selskapet Oxymat forteller Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no at de ser et økende vekstpotensial i akvakulturmarkedet, og påpeker at laksenæringen har blitt et nøkkelmarked.

- Vi ser spesielt en økning i at folk vil produsere større smolt. Større laks bruker mer oksygen, og dermed øker oksygenbehovet gjennom produksjonskjeden, påpeker han.

Jesper Sjögren, administrerende direktør i det danske selskapet Oxymat, stilte mannsterke med teamet sitt på Aqua Nor på den danske fellesstanden i Hall C. Foto: Therese Soltveit.

Under Aqua Nor-messen i Trondheim presenterte selskapet deres første lavtrykks PSA (LPSA) generator, som Sjögren opplyser har 40 % lavere strømforbruk på markedet.

- Det er veldig betydningsfullt for kundene. Den nye oksygengeneratoren gjør det også mulig for oppdretterne å anskaffe oksygen på stedet, noe som sikrer en høyere vekst i merdene eller i de landbaserte tankene, forteller han.

Mer uavhengige

Han påpeker at de nye generatorer muliggjør en uavbrutt, pålitelig oksygenkilde, produsert direkte på oppdrettslokaliteten, noe som gjør oppdretterne uavhengige av eksterne gassleverandører.

- Denne nye linjen av generatorer vil gi våre kunder samme høye gasskvalitet med et dramatisk redusert kraftbehov: Så lite som 0,55 kWh per produsert kg oksygen ved 2,7 bar (g) utløpstrykk ved renhet opp til 95 %, forteller Sjögren.

Oppgraderer til rustfritt stål

Materialene som er brukt er rustfritt stål og sandblåst pulverlakkert svart stål, som brukes til å optimalisere generalkvaliteten og minimere behovet for rengjøring og vedlikehold.

- Vi har oppgradert alle rør fra messing og kopper til rustfritt stål, legger han til.

Selskapet leverer oksygen til smoltanlegg, avlusingssystemer, brønnbåter og leverer til alle prosesser i næringen.

- Vi kan levere mye mer oksygen i timen enn tidligere og utviklingen er vi fornøyd med, forteller Oxymat-sjefen.

Sjögren opplyser at systemet er modulært og kan utvides hvis kapasitetsbehovet endres.

- På grunn av høy etterspørsel etter våre nye modeller, leverer vi den nye modellen kun til eksisterende kunder frem til september 2017. Etter dette vil vi ønske nye kunder velkommen.