Forsker ved Havforskningsinstituttet: Frode Oppedal fortalte om Atlantis-prosjektet under FHF og Forskningsrådets Havbrukkonferanse i Bergen nylig.
Forsker ved Havforskningsinstituttet: Frode Oppedal fortalte om Atlantis-prosjektet under FHF og Forskningsrådets Havbrukkonferanse i Bergen nylig.

Nedsenkede merder - Krever mer presisjon

Prosjektetet Atlantis går ut på å senke ned en merd for å oppnå et lavere lusepåslag. For at laksen skal få luft er en luftkuppel tilstede i merden. Etter flere år med testing i felt er resultatene tilbake.

Publisert

- Hvorfor ønsker vi å senke ned? Jo for å unngå overflateutfordringer. For eksempel lusepåslag, men av og til alger, av og til lave eller høye temperaturer, av og til bølger, av og til høy vannstrøm. Men utfordringen har vært at laksen må fylle svømmeblæren sin så det måtte vi finne ut av. Vi har prøvd med luftkuppel og det ser ut til å fungere, sa Frode Oppedal på FHF og Forskningsrådets Havbrukskonferanse forrige onsdag.

Forskeren tilhører faggruppen dyrevelferd ved Havforskningsinstituttet, som består av et team på rundt 17 personer. På konferansen påpekte han at det har blitt gjort mange småforsøk, samt kommersiell skala uttesting.

- To hele forsøk fra smoltutsett til slakt og kommersiell suksess både med Atlantis merder og Nautilus merder. Nautilus er en forenklet utgave av Atlantis med stort sett de samme fordelene som Atlantis, men er mer kostnadseffektiv og enklere å betjene, sa han.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk