Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Gir ny mulighet til å kjøpe oppdrettstillatelser

I 2022 ble det åpnet opp for salg av nye oppdrettstillatelser. Nå vil regjeringen legge til rette for at tillatelsene til vekst som ikke ble solgt i 2022 kan gå på auksjon til høsten.

Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet avholdt i oktober 2022 en auksjon av produksjonskapasitet til lakseoppdrett. 22 aktører kjøpte kapasitet til et samlet vederlag på om lag 3,8 milliarder kroner. 

Dette skal tilbys på auksjonen:

1 - Svenskegrensen til Jæren
1 249 tonn MTB
8 - Helgeland til Bodø
603 tonn MTB
11 - Kvaløya til Loppa
148 tonn MTB
12 - Vest-Finnmark
5 172 tonn MTB
13 - Øst-Finnmark
1 071 tonn MTB
Totalt
8 243 tonn MTB

Etter auksjonen i fjor var det 8 243 tonn maksimal tillatt biomasse (MTB) som ikke ble solgt, fordelt over fem produksjonsområder. Regjeringen foreslår nå å gjøre denne produksjonskapasiteten tilgjengelig i de aktuelle produksjonsområdene.

- Regjeringen ønsker å legge til rette for større vekst og verdiskaping langs kysten, og legger opp til å selge den gjenstående kapasiteten gjennom en ny auksjon til høsten, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Nærings- og fiskeridepartementet sender nå ut en høring med et forslag til utforming av auksjon for tildeling av den gjenstående kapasiteten fra tildelingsrunden 2022.

Departementet foreslår at den resterende kapasiteten selges på auksjon gjennom en lukket budrunde.

Forslaget har høringsfrist torsdag 21. august.

Det tas sikte på å avholde auksjonen i løpet av september, men endelig dato er ikke fastsatt.Høring: Forslag til forskrift om auksjon av restkapasitet til lakseoppdrett - regjeringen.no