Tidal-sjef, Neil Davé. Foto: Foto: CF Wesenberg.

Mowi og Tidal tester ny teknologi sammen

De siste tre årene har Mowi, sammen med Alphabet X sitt datterselskap, Tidal, utviklet og testet et nytt sensorsystem. Etter en omfattende forsknings- og utviklingsfase med feltprøving og datainnsamling, er prosjektet nå klart for kommersiell validering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mowi skal nå installere teknologien på en rekke anlegg i Norge.

Tidal har utviklet et avansert sensorsystem for bruk i havbruksnæringen med tilhørende programvare som samler sanntids-informasjon om vektfordeling, fôringskontroll og automatisk lusetelling. Ved å ta i bruk ny kamerateknologi og maskinlæring kan systemet oppfatte og modellere fiskens atferd, miljøforhold og laksens helse over tid.

− Mowi sin visjon er å lede den blå revolusjonen. Som verdens største havbruksselskap har vi et særlig ansvar for bidra til teknologiutvikling for å styrke våre konkurransemessige fortrinn og stadig forbedre vår produksjon av sunn og bærekraftig mat fra havet. Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Alphabet og Tidal for å utvikle sjøbasert havbruk videre, sier konsernsjef i Mowi, Ivan Vindheim i en pressemelding.

Tidal sin teknologi har en rekke løsninger bygget inn i en enhet og en programvare, som ved hjelp av sanntidsinformasjon gjør det lettere for oppdretterne å håndtere den daglige driften. Ved å ta i bruk kunstig intelligens for å analysere stordata, håper Mowi å kunne forstå trender i fiskens atferd og hvordan dette spiller sammen med miljøet, og dermed forbedre produksjonen ytterligere.

− Med et delt ønske om å oppfylle potensialet for matproduksjon i havet, har vår forsknings- og utviklingsavdeling samarbeidet tett med Tidal for å utvikle dette system. Dette er bare begynnelsen på en reise for å utvikle og ta i bruk innovative teknologiske løsninger i hele vår verdikjede, sier CTO og direktør for forsknings- og utviklingsavdelingen i Mowi, Øyvind Oaland.

Skal testes i storskala

Tidal-sjef, Neil Davé.sier deres oppgave er å utvikle nye teknologier som gjør mat fra havet og havbruk mer bærekraftig.

- Det er en glede å samarbeide med Mowi om å utvikle nye muligheter til å undersøke og forstå det som skjer under vannoverflaten, og å gi oppdretterne nye verktøy for å ta beslutninger knyttet til fiskevelferd, fiskehelse og fôring av fisken, legger han til.

Teknologien skal nå testes på en rekke Mowi-anlegg i Norge for storskala validering.